Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

E, συγγνώμη λάθος!

Ο αμερικάνος πρόεδρος Τζορτζ Μπους τονίζει σε τηλεοπτική του συνέντευξη, πως «δεν ήταν προετοιμασμένος να κάνει πόλεμο» όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του και πως η αποτυχία της αμερικανικής αντικατασκοπίας στο Ιράκ θα παραμείνει η μεγαλύτερη τύψη του στην οκτάχρονη θητεία του στην προεδρία. «Πιστεύω πως δεν ήμουν προετοιμασμένος για πόλεμο», εξομολογείται ο Μπους στο δίκτυο ABC, όταν ερωτήθηκε για ποιο πράγμα ήταν λιγότερο έτοιμος όταν ανέλαβε τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2001. «Με άλλα λόγια, δεν έκανα προεκλογική εκστρατεία λέγοντας: ψηφίστε με, είμαι ικανός ν’ αντιμετωπίσω μία επίθεση. Με άλλα λόγια, δεν γύρεψα τον πόλεμο», τόνισε ο Μπους, υπογραμμίζοντας τον τελείως αναπάντεχο χαρακτήρα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, που τον οδήγησαν να υψώσει τη σημαία του «παγκόσμιου πολέμου κατά της τρομοκρατίας». «Η πιο μεγάλη τύψη για όλη την προεδρία μου θα είναι η αποτυχία των πληροφοριών για το Ιράκ», τόνισε ο Μπους, μιλώντας για τα όπλα μαζικής καταστροφής που η κυβέρνησή του επικαλέστηκε, κατηγορώντας τον Σαντάμ Χουσέιν, για να κηρύξει τον αμφιλεγόμενο πόλεμο στο Ιράκ το 2003. Οι Αμερικανοί ουδέποτε ανακάλυψαν το οπλοστάσιο που διατείνονταν ότι κατείχε το Ιράκ. Ωστόσο, εκείνο που άφησε αναπάντητο ο Μπους είναι το ερώτημα εάν θα σήκωνε πόλεμο εάν γνώριζε πως ο Σαντάμ δεν διέθετε τέτοιο οπλοστάσιο. «Είναι μία ενδιαφέρουσα ερώτηση. Όμως θα αφορούσε μία επιστροφή πίσω στα όσα κάναμε, κι αυτό είναι ένα πράγμα που δεν μπορώ να το κάνω», τόνισε. Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν ήταν μόνον ο ίδιος που εμπιστεύθηκε τις λανθασμένες πληροφορίες για τον Σαντάμ, αλλά επίσης κι άλλοι πολλοί ξένοι ηγέτες, και Αμερικάνοι κοινοβουλευτικοί..

Ο ίδιος δηλώνει πως ευελπιστεί ότι οι Αμερικανοί θα τον σκέπτονται ως κάποιον «ο οποίος ουδέποτε πούλησε την ψυχή του στην πολιτική, ως κάποιον που έπρεπε να λάβει δύσκολες αποφάσεις και που το έκανε πάντοτε τηρώντας τις αρχές τους».
Ο ίδιος εξήγησε πως μία από τις αρχές αυτές ήταν κι η απόφαση να μην διατάξει την επιστροφή των στρατιωτών από το Ιράκ και να υποκύψει στην πίεση της κοινής γνώμης. «Άκουσα πολλές φωνές που εκφράζονταν για το θέμα αυτό, αλλά στο τέλος εκείνη η φωνή που άκουγα ήταν η ακόλουθη: δεν πρόκειται ν’ αφήσω τα παιδιά σας να πεθάνουν μάταια, πιστεύω πως θα νικήσουμε, θα κάνω τα πάντα για να νικήσουμε στο Ιράκ», δηλώνει ο αμερικάνος πρόεδρος.

Αυτό είναι όλο. Αυτή είναι η σημερινή Αμερική. Η απαξίωση της ανθρώπινης υπόστασης στο έπακρο. Το μέγιστο θράσος του εισβολέα-δολοφόνου, που ατιμώρητος κάνει δηλώσεις γιατί προκάλεσε φθορά στη χώρα του, με ένα ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αδιαφορώντας για τον όλεθρο που σκόρπισε στην άλλη πλευρά. Επί σειρά ετών όλος ο πλανήτης επίκρινε αυτόν τον πόλεμο, αλλά ο κύριος Μπούς πιστός στις αρχές του (εργοστάσια παραγωγής όπλων, Τεξανοί πετρελαιάδες) άφησε τα «παιδιά του» να σκοτώνουν τα παιδιά του υπόλοιπου κόσμου, για τη νίκη. Ποια νίκη όμως δε μας είπε. Αν θα σας θυμάται ο κόσμος για κάτι κύριε Πρόεδρε, θα είναι γιατί θέσατε ξεκάθαρα στον υπόλοιπο κόσμο, τους στόχους και τα ιδανικά της Αμερικής: kill em all

Δεν υπάρχουν σχόλια: