Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Το 10% ζεί κλεισμένο σπίτι του


Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα αναγκάζονται να ζουν κλεισμένοι στα σπίτια τους ή να κινούνται με δυσκολία μέσα στις πόλεις, να μη μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, τις δημόσιες υπηρεσίες, την εργασία. Πρόκειται για τα Άτομα με Αναπηρίες, που αποτελούν το 10% του πληθυσμού της χώρας μας η οποία θεωρείται η χειρότερη σε προσβασιμότητα μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Αυτά επισημαίνουν εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών - Παράρτημα Μακεδονίας Θράκης σε ενημερωτική εκστρατεία, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, με σύνθημα «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι αλλά είμαστε όλοι ίσοι. Μπορούμε να συνυπάρξουμε και να κάνουμε την πόλη φίλη στην αναπηρία».
«Τα προβλήματά μας διαιωνίζονται. Πρώτο βασικό πρόβλημα είναι η πρόσβαση στο δομημένο περιβάλλον, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση, την εργασία και τους δημόσιους οργανισμούς. Είμαστε η χειρότερη χώρα στην ΕΕ σε προσβασιμότητα. Μόνο το 2% των ΑμεΑ τελειώνει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το 78% από αυτούς που είναι έτοιμοι να μπουν στην παραγωγική διαδικασία είναι άνεργοι. Δεν υπάρχουν δημόσια κέντρα αποκατάστασης και οι άνθρωποι αναγκάζονται να πηγαίνουν στο εξωτερικό όπου η κάθε μέρα παραμονής τους στοιχίζει 1.300-1.400 ευρώ» τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών - Παράρτημα Μακεδονίας Θράκης Σίμος Παλτσανιτίδης.
Την ανάγκη δημιουργίας Κέντρων Ανεξάρτητης Διαβίωσης ώστε να μπορούν τα ΑμεΑ να ζουν αξιοπρεπώς ακόμη και όταν χάσουν την οικογένειά τους και απομείνουν ολομόναχοι, τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Αυγουστίδης. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η εξαγγελία της κυβέρνησης για την κάρτα αναπηρίας δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη αν και έχουν περάσει χρόνια και τόνισε ότι η κάρτα αυτή θα πρέπει να λύνει όλα τα προβλήματα των ΑμεΑ και να μην είναι μια ακόμη συμπληρωματική ταυτότητα για τα ΑμεΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: