Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

«κλειστή στρατιωτική ζώνη»

Το Ισραήλ κήρυξε την περιοχή των συνόρων του με την Λωρίδα της Γάζας «κλειστή στρατιωτική ζώνη», επικαλούμενο τον κίνδυνο εκτόξευσης παλαιστινιακών πυραύλων ως αντίποινα για τις ισραηλινές επιδρομές. Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν προκαλέσει το θάνατο 310 ανθρώπων, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 1.420, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Άμεσης Βοήθειας στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε πως απαγορεύεται η κυκλοφορία στους δρόμους του τομέα αυτού σε όλους τους πολίτες, εκτός αν έχουν ειδική άδεια του στρατού. Ο ίδιος διευκρίνισε πως μόνο οι κάτοικοι των ισραηλινών κοινοτήτων θα έχουν πρόσβαση στη ζώνη αυτή. Το συγκεκριμένο μέτρο λαμβάνεται συνήθως πριν την έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων.

Ο επικεφαλής της Χαμάς, Χαλίντ Μεσάαλ, δήλωσε έτοιμος να υπογράψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τη Γάζα, αν με αυτήν δεσμευόταν το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις και τον αποκλεισμό της περιοχής. Τα περισσότερα θύματα είναι μέλη της Χαμάς, όμως υπάρχουν και πολίτες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, διευκρίνισε ο ίδιος.

Το Ισραήλ έχει επιδοθεί σε έναν ανηλεή πόλεμο εναντίον της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, τόνισε σήμερα Δευτέρα ενώπιον της Κνεσέτ ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.
«Δεν έχουμε τίποτε εναντίον των κατοίκων της Γάζας, αλλά έχουμε επιδοθεί σε έναν ανηλεή πόλεμο εναντίον της Χαμάς και των συμμάχων της», επισήμανε.Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα μέχρι να επιτευχθεί μια αλλαγή στην ισορροπία των δυνάμεων ανάμεσά του και στην Χαμάς, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Σέρι δήλωσε πως το Ισραήλ έχει επιτρέψει σε 21 φορτηγά με ιατρικό υλικό να εισέλθουν στη Γάζα. Παράλληλα, η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam προειδοποίησε χθες για τις ολέθριες συνέπειες που ενδέχεται να έχει μία στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία στερείται και των πλέον βασικών υποδομών στην τροφοδοσία με πόσιμο νερό, ηλεκτρισμό, τρόφιμα και σε συνθήκες υγιεινής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: