Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Πλήρης διακοπή της ροής φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Η Ρωσία διέκοψε πλήρως σήμερα τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής εταιρείας υδρογονανθράκων Naftogaz. Στις 07.44 (τοπική ώρα) "η Ρωσία διέκοψε τελείως τη μεταφορά μέσω της Ουκρανίας. Η Ρωσία άφησε την Ευρώπη χωρίς φυσικό αέριο", δήλωσε ο Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο είχε αναφερθεί χθες στο ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της χώρας του με τηλεγράφημα που απέστειλε στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ευρωπαϊκών χωρών καταναλωτριών ρωσικού φυσικού αερίου.
"Ο Βίκτορ Γιούσενκο θεωρεί ότι η ρωσική πλευρά σκοπεύει να μειώσει δραματικά, μέχρι και να διακόψει, τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους προς τους ευρωπαίους καταναλωτές", αναφέρεται σε ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.
Η Ρωσία διέκοψε την 1η Ιανουαρίου την τροφοδοσία της Ουκρανίας με φυσικό αέριο, έπειτα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση της νέας τιμής για το 2009 και για τη διευθέτηση των ουκρανικών χρεών.
Ωστόσο, το 80% των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου περνά από το ουκρανικό έδαφος και μια σειρά χωρών της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων ανέφεραν χθες την πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας τους.
Η Ρωσία έχει κατηγορήσει το Κίεβο ότι παρακρατεί το φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη και ότι έκλεισε τους αγωγούς εξαγωγής προς την Ευρώπη. Το Κίεβο απορρίπτει τις κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: