Tο πρωτοφανές περιστατικό συνέβη σε κατάστημα της Vodafone στην Πάτρα, με τον υπεύθυνο να προβάλλει ως επιχείρημα για την πρωτοφανή αυτή κίνηση την οικονομική κρίση.
O γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης σημειώνει πως «πρόκειται για τον άκρoν άωτον της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Πρέπει να ντρέπονται αυτά τα αρρωστημένα μυαλά που επέλεξαν να αντιμετωπίσουν έτσι το δικαίωμα στην εργασία μιας νέας κοπέλας. Τους επιστρέφουμε αυτή την προσβολή και απαιτούμε να σεβαστούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την προσωπικότητα της εργαζόμενης και το ιερό δικαίωμα στην εργασία». Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Στρατούλης υπογραμμίζει πως: «οι εργοδότες προσπαθούν με άλλοθι την οικονομική κρίση να μεταφέρουν τα βάρη αποκλειστικά στους εργαζόμενους. Από τις αρχές του 2009 εκτός από τις λεγόμενες καθαρές απολύσεις έχουν και νέες μορφές απολύσεων ή επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων». Οπως χαρακτηριστικά τονίζει, οι εργοδότες χρησιμοποιούν πια τις εξής «μεθόδους»:
• Απολύσεις με κλήρωση ή «εθελούσιες» αποχωρήσεις με προσφορά λίγο μεγαλύτερης αποζημίωσης.
• Τροποποιητική καταγγελία των συμβάσεων. Για παράδειγμα στις εκθέσεις αυτοκινήτων προτάθηκε σε 2.000 εργαζόμενους να δεχτούν μείωση μισθού κατά 30% με 40% με απειλή απόλυσης.
• Διαθεσιμότητες μέχρι και τρεις μήνες τον χρόνο κατά τους οποίους δίνουν στους εργαζόμενους τον μισό μισθό.
• Πρόσληψη με ωρομίσθιο, αντί με μισθό ή ημερομίσθιο.
• Μείωση του ωραρίου εργασίας με ταυτόχρονη μείωση μισθών.
• Εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή η επιχείρηση καλεί τους εργαζόμενους να δουλέψουν μόνο κάποιες μέρες και πληρώνονται μόνο γι αυτές.
Σημειώνεται πως οι επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική αγορά εργασίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της διοίκησης της ΓΣΕΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου