Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Ο τραγικός απολογισμός της Ισραηλινής επίθεσης

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των παλαιστινιακών ιατρικών υπηρεσιών οι ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσαν το θάνατο 1.330 ανθρώπων και τον τραυματισμό 5.450 άλλων. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 437 παιδιά ηλικίας μικρότερης των 16 ετών, 110 γυναίκες, 123 ηλικιωμένοι, 14 γιατροί και τέσσερις δημοσιογράφοι, σύμφωνα με τον Μουαουίγια Χασανέιν, επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στη Γάζα.
Η επιχείρηση 22 ημερών (27 Δεκεμβρίου-17 Ιανουαρίου) προκάλεσε τον τραυματισμό 1.890 παιδιών και τον βαρύ τραυματισμό 200 Παλαιστινίων κάθε ηλικίας. Εξακόσιοι τραυματίες έχουν διακομισθεί σε ιατρικά κέντρα εκτός της Λωρίδας της Γάζας για νοσοκομειακή περίθαλψη.
Η ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας είχε στόχο τον τερματισμό της ρίψης ρουκετών από τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, κυρίως τη Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωσε την αποχώρησή του χθες, Τετάρτη από τη Λωρίδα της Γάζας. Το έδαφος αυτό τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς. Από ισραηλινής πλευράς, 10 στρατιώτες και τρεις πολίτες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα της διατηρεί το δικαίωμα να εξαπολύσει νέες επιθέσεις σε σήραγγες που συνδέουν τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο, μέσω των οποίων γίνεται διακίνηση όπλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: