Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Αναξιοποίητη παραμένει η γεωθερμική ενέργεια στη χώρα μας

«Αναξιοποίητο πλούτο» χαρακτηρίζει τη γεωθερμική ενέργεια στη χώρα μας ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νικόλαος Ανδρίτσος.
«Αν και υπάρχει αύξηση των γεωθερμικών εφαρμογών στην Ελλάδα κυρίως με τη λουτροθεραπεία, τις γεωθερμικές αντλίες θερμότητας, τη θέρμανση θερμοκηπίων και θέρμανση του υπεδάφους για την πρωίμιση σπαραγγιών, εν τούτοις ο ενεργειακός μας πλούτος παραμένει ανεκμετάλλευτος γιατί δεν υπάρχει κρατική υποστήριξη και ανάλογα κίνητρα», αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ανδρίτσος με αφορμή τη συζήτηση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που διοργανώνεται το απόγευμα, στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
«Είναι αναγκαία η αναπροσαρμογή του νόμου του 2003 που προϋποθέτει για τη χρήση γεωθερμικών πεδίων, την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάδειξη διαχειριστή, διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα και δυσλειτουργική».
Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερες από 700 θερμές πηγές και λειτουργούν 52 θεραπευτικά κέντρα στα οποία, όπως διαπιστώνει ο κ. Ανδρίτσος, τα τελευταία χρόνια, γίνεται προσπάθεια για ανακαίνιση και αναβάθμιση των υπηρεσιών. Οσον αφορά τη χρήση γεωθερμικών αντλιών θερμότητας, διαπιστώνεται αύξηση των εφαρμογών από το 2005 αφού εφαρμόζεται ήδη σε 300 κτίρια επιτυχαίνοντας μείωση 30-40% στο κόστος θέρμανσης και μέχρι 70% στο κόστος ψύξης.
«Πάντως, είναι χαρακτηριστικό, ότι αν στη Νίσυρο γινόταν κατάλληλη εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας, θα παράγονταν ηλεκτρική ενέργεια που θα κάλυπτε τις ανάγκες ολόκληρου του νησιού αλλά και της γειτονικής Κω», καταλήγει ο αναπληρωτής καθηγητής.
Η γεωθερμική ενέργεια είναι το τμήμα της γήινης θερμότητας που βρίσκεται αποθηκευμένη με τη μορφή θερμού νερού, ατμού ή θερμών πετρωμάτων σε ευνοϊκές γεωλογικές συνθήκες, δηλαδή περιορίζεται στα πρώτα περίπου τρία χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: