Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Σοκ από τον ισραηλινό βομβαρδισμό

"Ο αριθμός των απωλειών έχει φτάσει σε αφόρητο σημείο", δήλωσε ο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν στη διάρκεια συνάντησής του με την ισραηλινή υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι.
Επίσης ο Μπαν δήλωσε "σοκαρισμένος" από το σημερινό βομβαρδισμό στη Γάζα του κτιριακού συγκροτήματος της κύριας υπηρεσίας του ΟΗΕ που βοηθάει τους Παλαιστινίους (UNRWA), από βόμβες λευκού φωσφόρου, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ..
"Έκανα γνωστό ότι διαμαρτύρομαι δριμύτατα και ότι είμαι σοκαρισμένος. Ζήτησα λεπτομερείς εξηγήσεις από το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών" του Ισραήλ, πρόσθεσε ο Μπαν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη και του είπε πως ήταν ένα "σοβαρό λάθος".

Η UNRWA ανακοίνωσε πως το κτίριό της, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο 700 Παλαιστίνιοι, επλήγη δύο φορές από πυρά και τρία μέλη του προσωπικού της τραυματίστηκαν. Πυρκαγιά ξέσπασε στις κεντρικές αποθήκες του κτιρίου και τα αποθέματα καυσίμων δεν είναι ασφαλή, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ. Στο κτίριοΕ είναι αποθηκευμένα αποθέματα καυσίμων για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. "Ο λευκός φώσφορος δεν μπορεί να κατασβεσθεί με νερό, αλλά δεν διαθέτουμε άμμο στο κτίριο", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Unrwa Κρις Γκάνες.
Επτακόσιοι Παλαιστίνιοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο κτίριο του ΟΗΕ την ώρα της επίθεσης και δεν μπόρεσαν να μεταφερθούν, διότι, όπως δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ, "δεν υπάρχει πουθενά ασφαλής τοποθεσία". Μετά το βομβαρδισμό του κτιριακού συγκροτήματος η υπηρεσία ανέστειλε την κυκλοφορία των οχημάτων της, αλλά δεν διακόπτει τις επιχειρήσεις αρωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: