Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Το Phoenix εντόπισε πάγο στον Άρη

Το Phoenix Mars Lander, το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο της NASA που έχει σταλεί στον Άρη, έχει κατά πάσα πιθανότητα εντοπίσει ίχνη πάγου στην επιφάνεια του πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια εκσκαφής με τον μηχανικό του βραχίονα, το Phoenix συνάντησε σκληρή επιφάνεια, αποκαλύπτοντας λευκή ουσία που μετά από τέσσερις ημέρες σταδιακά έλιωσε. «Πρέπει να είναι πάγος» αναφέρει ο Δρ. Πίτερ Σμιθ, στέλεχος της αποστολής. «Τα ίχνη που εξαφανίστηκαν με την πάροδο του χρόνου αποτελούν τρανή απόδειξη ότι είναι πάγος».

Οι επιστήμονες είχαν αρχίσει να απογοητεύονται στο συγκεκριμένο θέμα, αφού οι αναλύσεις δειγμάτων εδάφους δεν έδειξαν κάποιο ίχνος νερού. «Σκάψαμε ένα μικρό αυλάκι και εντοπίσαμε σκληρό στρώμα, όπως το στρώμα πάγου στο άλλο αυλάκι που έσκαψε ο μηχανικός βραχίονας», εξήγησε ο Σμιθ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC

Πολλοί από εμάς έχουν δει την ταινία του νυν κυβερνήτη της Καλιφόρνια, total recall. Ένα άρρωστο σενάριο, που ακροβατεί μεταξύ της παράνοιας και της ψύχωσης, μια προβολή κοινωνικής αποσύνθεσης που τερματίζεται (εκτός από την υπερπροσπάθεια του super ήρωα) χάρη στην διαστημική τεχνολογία και την τεχνολογία των εξωγήινων. Λιώνουν τους πάγους του Άρη και φτιάχνουν (επιτόπου) ατμόσφαιρα και έτσι γίνεται το πολυπόθητο expansion (επέκταση) του ανθρώπινου πολιτισμού στον Άρη, που κατοικείτε κανονικά.
Ποιος θα πίστευε όμως ότι αυτό το «φέσι», που λέγαμε και παλιότερα, θα ήταν στην πραγματικότητα πρόγραμμα της nasa. Ποιος θα πίστευε ότι έγινε τέτοια δαπάνη σε χρήμα, φυσικούς πόρους και επιβάρυνση του περιβάλλοντος (τον κόπο τον αγνοώ γιατί δεν υπολογίζεται πλέον) για να κατοικηθεί κάποτε αυτός ο πλανήτης.
Νομίζω ότι πρέπει να ελεγχθούν οι διαστημικές δραστηριότητες και έρευνες, γιατί αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα σχετικά με την εξάντληση των φυσικών πόρων και την μεγέθυνση της τρύπας του όζοντος ( που όπως όλοι ξέρουμε έχει άρρηκτη σχέση με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη).
Κάθε διαστημικό πρόγραμμα «κοστίζει» χρόνο από τη ζωή της γής. Νομίζω ότι είναι ώρα να απασχολήσει το θέμα του περιβάλλοντος και τις υπερδιάνοιες που σχεδιάζουν τα προγράμματα αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: