Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

να μην καεί ούτε ενα δέντρο

Κάθε καλοκαίρι μαζί με τις ζέστες έρχονται και οι πυρκαγιές. Ήδη, ενόψει δήλωσης των ακινήτων στο εθνικό κτηματολόγιο, ξέσπασαν και οι πρώτες εστίες που έσβησε το πυροσβεστικό σώμα. Πρέπει όμως κάποιος να εξηγήσει στους εμπρηστές, ότι τα καμένα δάση εκτός από τις τεράστιες συνέπειες στο περιβάλλον και κατ΄ επέκταση στον άνθρωπο, ρίχνουν και την αξία της γης. Εάν δηλαδή κάποιος έχει ένα ακίνητο κοντά στο δάσος, η τιμή του είναι πολύ μεγαλύτερη απ΄ το να αποκτά ένα μεγαλύτερο ακίνητο μέσα στα καμένα.
Πέρση δια στόματος πρωθυπουργού κρίθηκαν αναδασωτέες όλες οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν. Χαρακτηριστικά είχε πει ο κ. Καραμανλής «ότι ήταν δάσος θα παραμείνει δάσος». Εκεί πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή του ο κυβερνητικός έλεγχος και σε συνδυασμό με μια σωστή δημιουργία κτηματολογίου να «κόψει» τις ορέξεις των καταπατητών.
Σίγουρα η καταγραφή απαιτεί χρόνο. Στον χρόνο όμως αυτό θεωρώ πως η προστασία των δασών και των καμένων εκτάσεων είναι θέμα ύψιστης σημασίας. Θα μπορούσαν κάλλιστα στην προσπάθεια αυτή να βοηθήσουν όσο κανένας άλλος και οι ένοπλες δυνάμεις. Με εναέριες και επίγειες περιπολίες , με επιφυλακή πυρασφάλειας και άμεση επέμβαση όπου χρειαστεί, νομίζω ότι μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να αντεπεξέλθει και να περιορίσει την κατάπτυστη δράση του εμπρησμού.
Αυτονόητο όμως είναι ότι η στάση όλων των πολιτών πρέπει να βοηθήσει όσο ποτέ στην προστασία του εθνικών δασικών περιοχών (καμένων και μη) ώστε να βοηθήσουμε τη φύση να φροντίσει για το μέλλον μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: