Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Γερακίνες στο στόχαστρο των λαθροθηρών

Θύματα άσκοπων πυροβολισμών πέφτουν συχνά οι γερακίνες, που γίνονται εύκολος στόχος λαθροκυνηγών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα πουλιά πετούν αργά και χαμηλά στην αναζήτηση της τροφή τους.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ), ότι από τα 190 πουλιά διαφόρων ειδών που χρειάστηκαν από τις αρχές του χρόνου την περίθαλψη του κέντρου, περίπου τα 70 έφεραν τραύματα από σφαίρες και ήταν όλα γερακίνες.
Το γεγονός καταδικάζουν και οι κυνηγετικές ομοσπονδίες και μάλιστα οι ίδιοι κυνηγοί όταν συναντούν τέτοιες περιπτώσεις, πηγαίνουν τα τραυματισμένα πουλιά στα κέντρα περίθαλψης.
Η αποθεραπεία των πουλιών διαρκεί συνήθως από 4 μήνες μέχρι ένα χρόνο. Τα υγιή πουλιά απελευθερώνονται στη φύση. Έτσι σήμερα, στην περιοχή του Δέλτα του Αξιού, απελευθερώθηκαν τέσσερις γερακίνες, πέντε βραχοκερκίνεζα και δύο κουκουβάγιες.

Σημειώνεται ότι το ΕΚΠΑΖ λειτουργεί στην Αίγινα από το 1990 ενώ το παράρτημα που υπήρχε στη Θεσσαλονίκη παραμένει εδώ και περίπου ένα χρόνο κλειστό. Ωστόσο, η νομαρχία Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων στην περιοχή της Θέρμης. .(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: