Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

εκτός 3.000 ενδιαφερόμενοι

Η κυβέρνηση εμφανίζεται για ακόμη μία φορά ανίκανη να διαχειριστεί μια πολιτική την οποία η ίδια εξήγγειλε, εν προκειμένω της πράσινης ενέργειας, ενώ από την άλλη αποδεικνύεται ότι τα υπουργεία της λειτουργούν ως αυτόνομα «καπετανάτα», χωρίς την ύπαρξη στοιχειώδους συντονισμού.
Για φωτοβολταϊκά, με ισχύ 20-150 κιλοβάτ, απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα και απλώς δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας! Η εξέλιξη αυτή προκαλεί αδιέξοδο σε χιλιάδες υποψήφιους επενδυτές φωτοβολταϊκών, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της ΡΑΕ, το 90% των αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι αυτής της κατηγορίας.
Ηδη το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε νέα διαβούλευση με το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, ενώ εξετάζεται η περίπτωση να μην ισχύσει ο περιορισμός της αρτιότητας για όσους επενδυτές έχουν ήδη λάβει αποφάσεις εξαίρεσης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ωστόσο η λύση αυτή αφήνει εκτός νυμφώνος περίπου 3.000 ενδιαφερόμενους, οι οι αιτήσεις των οποίων βρίσκονται στη φάση της αξιολόγησης από τη ΡΑΕ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνολικά η ΡΑΕ δέχτηκε 6.840 αιτήσεις εξαίρεσης από άδεια παραγωγής, δηλαδή για φωτοβολταϊκά ισχύος μικρότερης των 150 κιλοβάτ με συνολική ισχύ 737 μεγαβάτ. Μέχρι στιγμής, η ΡΑΕ αξιολόγησε θετικά 3.203 αιτήσεις, ενώ 2.854 βρίσκονται στη φάση της αξιολόγησης, με στόχο από αυτές να αξιολογηθούν οι 2.060 μέχρι το τέλος του χρόνου.
πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: