Τρίτη 27 Μαΐου 2008

ο καθένας το βιολί του και αυτός με το πουλί του

Συνήθως δείχνω μεγάλη κατανόηση και ειδικό ενδιαφέρων στα θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που νομίζω πως έχει χαθεί το νόημα. Παράδειγμα μια διαμαρτυρία που υπογράφει ο κύριος John Stathatos και έχει "ανεβάσει" και μια σελίδα που μαζεύει υπογραφές με στόχο να αποτρέψει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή των Κυθήρων. Μεταξύ άλλων το μήνυμα του John Stathatos αναφέρει:
"....δεδομένης της συσωρρευμένης γνώσης μας για το νησί των Κυθήρων είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη χωρίς όρια και περιορισμούς. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι τα Κύθηρα έχουν αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο σημαντικούς τόπους για τη μετανάστευση της άγριας ορνιθοπανίδας στην Ελλάδα και για αυτόν το λόγο θεωρούμε ότι η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ασύμβατη με τη διατήρηση των μεταναστευτικών πουλιών και των βιοτόπων που αυτά χρησιμοποιούν".


"
...θα θέλαμε την συμβολή σας στη συγκέντρωση υπογραφών που οργανώνεται από τοπικούς φορείς των Κυθήρων. Η ανεύθυνη και χωρίς όρια εγκατάσταση μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών στο νησί (πάνω από 200 με βάση τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί) επιχειρείται χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση των κατοίκων των Κυθήρων και καμία μελέτη των επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον και στη φυσιογνωμία του νησιού, στην τοπική οικονομία και τέλος στην ήπια ανάπτυξη του". Καταλαβαίνω πως η παρατήρηση πουλιών είναι ένα όμορφο χόμπυ και πως η προστασία των περιοχών που βρίσκουν "καταφύγιο" τα πουλιά πρέπει να προστατευθούν. Υπάρχει όμως ένα σοβαρό πρόβλημα. Στις περιοχές που "καταφεύγουν" τα πουλιά οι άνθρωποι πρέπει να παραμένουν ή να φεύγουν για να μείνουν τα πουλιά; Αν οι άνθρωποι πρέπει να μείνουν τότε πρέπει κάπως να καλυφθούν και οι ανάγκες τους. Στον τεράστιο αγώνα για να πειστούν και να κατανοήσουν οι Έλληνες τη σημασία της στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δε πρέπει να δημιουργεί κανείς ψευδοπροβλήματα. Τη στιγμή που ο ίδιος ο υπουργός κ. Σουφλιάς "φλερτάρει" με την πυρηνική ενέργεια, ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσπαθεί να δώσει μια λύση στο ενεργειακό πρόβλημα και η Ελλάδα τίθεται εκτός συνθήκης του Κιότο εξ αιτίας των ρύπων, καταλαβαίνει ο καθένας ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη. Εάν λοιπόν η υγεία των ανθρώπων που ζουν στην Πτολεμαΐδα έχει λιγότερη αξία από τη "μεταναστευτική στενωπό" που αποτελεί η περιοχή των Κυθήρων, τότε ναι ο κ. John Stathatos έχει δίκαιο. Προσωπικά εγώ κρίνω ανεύθυνη και ασύμβατη με την πραγματικότητα την διαμαρτυρία αυτή, που ψάχνει συμμάχους ανάμεσα σε κουτορνίθια και κάνω έκλυση σε όλους όσους γνωρίζουν το θέμα να καταδικάσουν, τόσο στη συγκεκριμένη όσο και σε όλες τις περιπτώσεις που έχουν σχέση με την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τις κωλυσιεργίες και τον αρνητισμό.
Y.Γ. (απορία: είστε Έλληνας κύριε ή τουρίστας στην Ελλάδα;)

Δεν υπάρχουν σχόλια: