Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Αβέβαιο μέλλον

Μοιάζει να έχει πάρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τις ομιλίες του νυν πρωθυπουργού, πριν κερδίσει τις εκλογές. «Έβρεξε» θα. Μπορεί να μην έχει ηγηθεί ως τώρα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, έχει κυβερνήσει όμως επί μακρών η παράταξή του. Είχε υποσχεθεί και τότε αρκετά (η παράταξη), έκανε και αρκετά ωφέλιμα έργα δε λέω, όμως μπορεί κανείς να μέμφεται κάποιον, ενώ φέρει ο ίδιος την ίδια μομφή; Σκάνδαλα ξέσπασαν επί κυβερνήσεων και των δύο κομμάτων. Συγκαλύφθηκαν ομοίως. Λιτότητα, δημόσιο χρέος, αδιαφάνεια, ανεργία, τα έχουμε ξαναζήσει.

Σίγουρα η δυσφορία των Αμερικανών απέναντι στην στάση του κ. Καραμανλή, στρέφει την εύνοια τους στον «made in USA» πρόεδρο. Είναι όμως το παρόν πολιτικό πρόβλημα, ο πρωθυπουργός σαν πρόσωπο; Μήπως «πάσχουν» εν γένει τα κυβερνητικά επιτελεία; Μήπως αφανείς αρχικά υπαίτιοι, εισέρχονται αψήφιστοι από το λαό σε νευραλγικές θέσεις από την εκάστοτε κυβέρνηση, για να υπηρετήσουν σκιώδη συμφέροντα και στη συνέχεια «φυγαδεύονται» ατιμώρητοι λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων; Μήπως με την συνήθη τακτική κατά την ψήφο μας (ρουσφέτι) υπονομεύουμε εμείς οι ίδιοι το σύστημα που έπειτα κατηγορούμε;

Το μέλλον ήταν και είναι αβέβαιο. Βέβαιο όμως είναι πως επί της ουσίας αλλάζει πρώτα η κοινωνία και μετά η εξουσία. Εάν παριστάμενοι τους πιθήκους τρώμε τη μπανάνα και πετάμε τη φλούδα μέσα στο κλουβί, εμείς θα την πατήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: