Σύμφωνα με στοιχεία του OHE, περί τα 1,2 δισεκατομμύρια άτομα δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό ενώ καθημερινά πεθαίνουν 6.000 παιδιά από έλλειψη νερού. Tα τελευταία χρόνια, κάτω και από την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, το πρόβλημα τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.
Tο 20% όλων των επιφανειακών υδάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση απειλείται σοβαρά από ρύπανση ενώ το 60% των ευρωπαϊκών πόλεων κάνουν υπερεκμετάλλευση των υπόγειων υδάτινων πόρων τους. Αν στην ποσοτική υποβάθμιση του νερού προστεθεί και η ποιοτική, τότε ολοκληρώνεται η εικόνα μιας γενικευμένης περιβαλλοντικής ύφεσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της προστασίας των υδάτων μέσω της Οδηγίας-Πλαίσιο περί Yδάτων που υιοθετήθηκε το 2000. H κοινοτική Οδηγία (2000/60/EK) θέτει ως στόχο ότι μέχρι το 2015 πρέπει να επιτευχθεί καλή κατάσταση για όλα τα ευρωπαϊκά ύδατα και να εξασφαλιστεί βιώσιμη χρήση του νερού σε ολόκληρη την EE.
H Ελλάδα παραμένει μια χώρα που σπαταλά το νερό της αλόγιστα και χωρίς να μεριμνά για το μέλλον. Κύρια αίτια για την σπατάλη των υδατικών πόρων στην Ελλάδα εντοπίζονται στον αγροτικό τομέα ο οποίος απορροφά το 85%-87% του ετήσιου καταναλισκόμενου νερού. Η άντληση των υδάτων από λίμνες, ποταμούς, ή μέσω χιλιάδων παράνομων γεωτρήσεων, η ουσιαστική έλλειψη τιμολόγησης του νερού, η απουσία βασικών έργων υποδομής που θα περιόριζαν τις σπατάλες εάν εφαρμόζονταν σύγχρονοι μέθοδοι ποτίσματος. Η παλαιότητα των δικτύων και η συνεπαγόμενη απώλεια νερού, η μεγάλη κατανάλωση υδάτων στις τουριστικές περιοχές, είναι μεταξύ άλλων, παράγοντες που απορροφούν ανεύθυνα τους υδατικούς μας πόρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου