Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Τριπλασιάστηκαν οι θάνατοι αμάχων

Στο τριπλάσιο αυξήθηκε ανάμεσα στο 2006 και το 2007 ο αριθμός των πολιτών που χάνουν τη ζωή τους από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς και τα λάθη που έγιναν στις επιθέσεις το φετινό καλοκαίρι έχουν προκαλέσει την οργή του αφγανικού λαού, επισημαίνει σε έκθεσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Για την επιδείνωση της κατάσταση ευθύνονται εξίσου και οι ταλιμπάν που χρησιμοποιούν τους πολίτες ως "ανθρώπινες ασπίδες", ενώ οι μαχητές τους καταφεύγουν σε χωριά για να αναμιχθούν με τους κατοίκους, ώστε να μην εντοπίζονται, προσθέτει η οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα την στιγμή που στο Αφγανιστάν υπάρχει έντονη αμφισβήτηση για τον αριθμό των νεκρών πολιτών μετά την αμερικανική επιδρομή στο χωριό Αζιζαμπάντ στις 22 Αυγούστου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 90 πολίτες--οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά--σκοτώθηκαν στην διάρκεια της επιχείρησης, ενώ οι συμμαχικές δυνάμεις επιμένουν πως τα θύματα ήταν "30 ή 35 ταλιμπάν και πέντε ή επτά άμαχοι".

Όπως υπογραμμίζει το HRW, τουλάχιστον 929 πολίτες σκοτώθηκαν το 2006, από αυτούς οι 230 σε επιχειρήσεις της συμμαχίας. Το 2007 ο αντίστοιχος αριθμός έφτασε τους 1.633, με τους 321 να έχουν χάσει τη ζωή τους στους βομβαρδισμούς. Φέτος, τους πρώτους επτά μήνες οι νεκροί πολίτες είναι 540, από τους οποίους 119 σκοτώθηκαν από συμμαχικά στρατιωτικά πυρά, διευκρινίζει η οργάνωση.

Το HRW αναφέρει πως τα περισσότερα θύματα μεταξύ των αμάχων προκαλούνται από χτυπήματα ακριβείας των χερσαίων δυνάμεων και όχι από προγραμματισμένους βομβαρδισμούς.

"Τα λάθη (στους στόχους) που γίνονται από τις αμερικανικές και ΝΑΤΟικές δυνάμεις μειώνουν δραματικά την υποστήριξη της κοινής γνώμης προς την κυβέρνηση της χώρας και τις διεθνείς δυνάμεις στο Αφγανιστάν", τονίζει ο Μπραντ Ανταμς, διευθυντής του HRW για την Ασία.

"Τα θύματα των αεροπορικών επιδρομών αποτελούν επίσης ένα εργαλείο που βοηθά τους ταλιμπάν να στρατολογούν πολίτες", συμπλήρωσε.

Το HRW επιρρίπτει ευθύνη στους Αμερικανούς ότι δεν παραδέχονται αμέσως ότι ευθύνονται για το θάνατο αμάχων. "Οι αμερικανικές έρευνες για τους πολίτες που χάνουν τη ζωή τους διεξάγονται με μονομερή τρόπο και στερούνται διαφάνειας", καταλήγει η έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: