Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Παρέμβαση

Φυσικά είναι τιμή μου να μεταφέρω απόψεις ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό. Παραθέτω την παρέμβαση αυτούσια, που έχει να κάνει με το ενεργειακό πρόβλημα της Ελλάδας.

"Ενεργειακή κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2025, θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα καθώς τα αποθέματα σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, λιθάνθρακα και ουράνιο, θα εξαντληθούν πολύ νωρίτερα από ότι δηλώνει η πλειονότητα της επιστημονικής κοινότητας και των παραγωγών χωρών.
Αυτή την αιρετική άποψη εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Α. Φώσκολος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο (σύμβουλος της Καναδικής κυβέρνησης για ενεργειακά θέματα) ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη θα δουλέψει μόνο για 10 χρόνια και μετά θα αχρηστευτεί γιατί οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο που προγραμματίζονται στην Ελλάδα, μετά το 2012 θα είναι ασύμφορες (σ. σ. η μείωση των αποθεμάτων θα εκτοξεύσει τις τιμές του). Ακόμη και η λύση του λιθάνθρακα, είπε, έχει πεπερασμένα όρια ζωής, αφού ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία και Ρωσία δημιουργούν εκατοντάδες μονάδες με λιθάνθρακα και η ζήτηση θα αυξηθεί κατακόρυφα.
Σε 150 μήνες
Στο πλαίσιο αυτό για τη λύση του ενεργειακού στη χώρα τάχθηκε υπέρ της λύσης του λιγνίτη κατά 60% και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά 40% καθώς «τα αποθέματα αρκούν για 60 χρόνια και όχι για 35 που δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΕΗ.
ΥΓ. Να πας να ζήσης εσύ κ.Φώσκολε στην Πτολεμαΐδα εκεί πού κάνουν το κοροΐδο για την καταστροφή τού περιβάλλοντος για να έχουν τούς ψήφους από την ΔΕΗ.
Σε 150 μήνες, δεν θα ξέρουμε πού να βρούμε ενέργεια».
ΥΓ. Θα ξέρουμε όμως πού θα βρούμε μήπως το 60% του λιγνίτη........
Ισχυρίστηκε ακόμη ότι υπάρχουν στο Αιγαίο και στο Ιόνιο εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία υπολόγισε (ως απολήψιμα) σε περίπου 3-5 δισ. βαρέλια, τα οποία «αρκούν με την ετήσια κατανάλωση πετρελαίου που έχει η χώρα, για 30 - 35 χρόνια».
ΥΓ. Η ανικανότητα δεν πρέπει να βλάπτει τα εθνικά μας αποθέματα, και των επόμενων γενεών τα συμφέροντα.
Εν τω μεταξύ, μείωση των βροχοπτώσεων, κυρίως των χειμερινών που επηρεάζουν και τα υδάτινα αποθέματα της χώρας, σε ποσοστό 20-25%, έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα κατά την 50ετία, μεταξύ του 1950 και του 2000, συνεπεία των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη. Μάλιστα η τάση αυτή πρόκειται να συνεχιστεί αμείωτη στα επόμενα 100 χρόνια, σύμφωνα με τα σενάρια προσομοίωσης που αναπτύσσει η επιστημονική κοινότητα.
ΥΓ. Για αυτόν λοιπόν το λόγω, διαβάζοντας αυτά εδώ στην Γερμανία, που τα τελευταία 5 χρόνια δεν κόπηκε ούτε μισό λεπτό το ρεύμα και έχει λύσει το ενεργειακό της θέμα, ούτε καν πρόβλημα, χώρα με κατά πολύ περισσότερες ενεργειακές ανάγκες και ικανότητα να ρίχνει κάθε χρόνο 2000 ΜW (MegaWatt) στην αγορά, να σάς παρουσιάσω ένα σενάριο προσομοίωσης που έχει ήδη αναπτυχθεί στην εδώ επιστημονική κοινότητα με τα παραπάνω αποτελέσματα.

ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΙΣΧΥΟΣ 100 ΜW ΑΝΑ ΕΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ.

Δηλαδή σέ ένα χρόνο λύνετε το ενεργειακό σε Μακεδονία και Έβρο. Τον άλλο χρόνο στα νησιά κλπ, κλπ.........

«ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΚΟΠΙΟΙΣΤΕ» ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΑΣ

Το καλοκαίρι πάλι από τα ΣΚΟΠΙΑ θα ζητάμε ρεύμα και θα είμαστε τυχεροί αν μας τα δώσουν ..........περίπου 4 ΜW.

Θα ήθελα πολύ το Καστελόριζο να πουλάει ρεύμα στην Τουρκία.

Δεν είμαι σύμβουλος κ. Φωσκολε αλλά υπεύθυνος για την εγκατάσταση τέτοιων μηχανημάτων σε 4 χώρες από τις 47 συνολικά που προτίμησαν τις γραμμές παραγωγής και τους μηδενικούς ρύπους παρά τον λιγνίτη και την συνεχή καταστροφή του περιβάλλοντος .prismasolar@gmx.de"


Το δικό μου σχόλιο είναι ότι μας "κράζουν" και από το εξωτερικό. Εμείς εδώ τι κάνουμε γιατί σιωπούμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: