Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

Μήπως τελικά η κυβέρνηση κάνει σταση εργασίας;

Τη χαοτική κατάσταση του κράτους περιγράφει μεστά και εμπεριστατωμένα η ετήσια έκθεση που παρουσίασε ο Συνήγορος του Πολίτη. Παραθέτω αυτούσιο το πλήρες ρεπορτάζ του Γιώργου Σόμπολου, που παρουσιάζει την κυβερνητική λήθη.
«Κατεδάφιση» του ΑΣΕΠ με αμφισβήτηση αποφάσεων ή και παράκαμψή του από τους δημόσιους φορείς, κακοδιοίκηση η οποία αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, παραβίαση νόμων, απίστευτη γραφειοκρατία και μειωτική αντιμετώπιση των πολιτών σε όλες τις συναλλαγές του.
Αυτές είναι οι βασικότερες διαπιστώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη ο οποίος παρουσίασε χθες την ετήσια έκθεσή του για το 2007. Οι αναφορές που δέχθηκε ο Συνήγορος πέρυσι, έφτασαν τις 10.611, αυξημένες κατά 15,8% σε σχέση με το 2006 και πρόκειται για τις περισσότερες που έχει δεχθεί μέσα σε μόλις έναν χρόνο η συγκεκριμένη αρχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά, ερευνήθηκαν εμπεριστατωμένα οι 5.839 αναφορές, εκ των οποίων το 98,61% αφορά προβλήματα κακοδιοίκησης, και από αυτές, το 85,48% επιλύθηκαν υπέρ του πολίτη, ενώ το 7,84% δεν κατέστη δυνατό να επιλυθούν εξαιτίας κενών στη νομοθεσία και οργανωτικών αδυναμιών ή δυσλειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.
Καταγγελίες
Σε ό,τι αφορά το ΑΣΕΠ και καταγγελίες συμβασιούχων για μη μονιμοποίησή τους διαπιστώνεται ότι πολλοί εμπλεκόμενοι φορείς αρνούνται να δεχθούν σχετικές αποφάσεις και αναπέμπουν τις υποθέσεις πάλι στο ΑΣΕΠ για επανέλεγχο.
Επίσης, φορείς κωλυσιεργούν αδικαιολόγητα να ολοκληρώσουν διαδικασίες κατάταξης σε οργανικές θέσεις ενώ επίσης δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων στα οποία προσέφυγαν συμβασιούχοι και δικαιώθηκαν.
Εν τω μεταξύ, για ακόμη μια χρονιά «πρωταθλητές» στην κακοδιοίκηση και στα φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών ανακηρύσσονται οι δήμοι. Το 16,94% του συνόλου των αναφορών προς τον Συνήγορο αφορά στους ΟΤΑ και ακολουθούν η διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της περιφέρειας Αττικής (13,82%), οι φορείς κύριας ασφάλισης (10,51%), οι νομαρχίες (8,53%), το υπουργείο Δημόσιας Τάξης (5,62%) και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (4,42%).
Ο Συνήγορος του Πολίτη ουσιαστικά εξαπολύει βολές κατά δημάρχων, νομαρχών αλλά και των αρμόδιων υπουργών Δημόσιας Τάξης (το 2007 ο Β. Πολύδωρας και εν συνεχεία ο Π. Παυλόπουλος) και Οικονομίας (Γ. Αλογοσκούφη).
Ως περιπτώσεις κακοδιοίκησης αναφέρονται η μη τήρηση των νόμιμων προθεσμιών για την διεκπεραίωση υποθέσεων των πολιτών (που συχνά οφείλεται στην πλήρη αδράνεια της εμπλεκόμενης δημόσιας υπηρεσίας), η παράβαση διατάξεων νόμου ή κανονιστικών πράξεων, η ελλιπής ενημέρωση και πληροφόρηση των πολιτών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους καθώς και η ελλιπής συνεργασία και συντονισμών των δημόσιων υπηρεσιών.
Επιδείνωση
Για τον Συνήγορο, θέματα όπως η προσωπική ελευθερία αλλά και η αστυνόμευση, όχι μόνο δεν παρουσιάζουν συνολική πρόοδο, αλλά αντίθετα, «στασιμότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις επιδείνωση», υποστήριξε ο Συνήγορος, Γ. Καμίνης.
Οι παραβιάσεις δικαιωμάτων του ανθρώπου, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, ενώ οι διοικητικές έρευνες, όπως καταγράφεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, «αποτυγχάνουν κατά κανόνα να αιτιολογήσουν επαρκώς τις αστυνομικές ενέργειες». Η πειθαρχική μάλιστα διερεύνηση των καταγγελιών κακομεταχείρισης λαθρομεταναστών από στελέχη του λιμενικού, «πάσχει σοβαρά και αφήνει την εντύπωση της απροθυμίας, ουσιαστικής αντιμετώπισης του φαινομένου».
Δεκάδες είναι οι καταγγελίες που αφορούν παράνομες συλλήψεις πολιτών βάση καταδικαστικών εγγράφων. Προβλήματα παρουσιάζονται στις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, αλλά και στην καταπάτηση και προσβολή των δικαιωμάτων των παιδιών. Ατέλειωτες ουρές και γραφειοκρατία ταλανίζουν τους δήμους και τις νομαρχίες προκαλώντας προβλήματα στους πολίτες. Πολλοί ΟΤΑ αρνούνται αδικαιολογήτως να χορηγήσουν βεβαιώσεις, όπως αυτή του μονίμου κατοίκου, αναφέρει ο Συνήγορος.
Παραβιάσεις της προσωπικής ελευθερίας στο πλαίσιο της αστυνομικής δράσης, όπως συλλήψεις και προσαγωγές.
Βολές κατά στελεχών του Λιμενικού Σώματος για κακομεταχείριση λαθρομεταναστών.
Απροθυμία του υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσει στοιχεία για μεταγωγές κρατουμένων, προβλήματα στις συνθήκες κράτησης στις φυλακές.
Σε υποθέσεις ρύπανσης από εταιρείες, διαπιστώνει ότι αυτές δεν συμμορφώνονται, η διοίκηση επιδεικνύει εντυπωσιακή αδράνεια και τα πρόστιμα είναι
δυσανάλογα της βαρύτητας της παρανομίας.
Ασφαλιστικοί οργανισμοί δεν καταβάλλουν δαπάνες για μη κοστολογημένες ιατρικές πράξεις.
Αρνήθηκαν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε μακροχρόνια άνεργη, ανασφάλιστη χωρίς ίδιους πόρους ή περιουσιακά στοιχεία.
Άρνηση φορέων να συμμορφωθούν με δικαστικές αποφάσεις για συμβασιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: