Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Κάποτε τελειώνουν τα ψέματα

Ακόμα και στα πιο όμορφα παραμύθια κάποτε έρχεται ένα τέλος. Αναζητάμε όλοι αυτόν που μπορεί να πει ένα παραμύθι δίχως τέλος, αλλά η αλήθεια δε μπορεί να κρυφτεί. Έτσι και στα ψέματα των ελληνικών κυβερνήσεων, στα οποία έχουμε επαναπαυθεί, ήρθε μοιραία ένα τέλος.. Κάποια στιγμή τα «τερτίπια» και τα «φτιασίδια» χαλάνε και φανερώνεται αυτό που πάμε να κρύψουμε.
Κρύβουμε ότι εδώ και δεκαετίες, ζούμε με δανικά. Κρύβουμε ότι εδώ και δεκαετίες, καταναλώνουμε παραπάνω από αυτό που παράγουμε. Κρύβουμε ότι το όνειρο κάθε εργαζομένου είναι να διοριστεί στο δημόσιο και να τον πληρώνουν οι «άλλοι». Κρύβουμε ότι ενώ λεγόμαστε Ευρώπη ψευδεπίγραφα, κάθε φορά που περνάμε τα δυτικά σύνορα ανακαλύπτουμε την διαφορά. Κρύβουμε την ασυνέπεια μας, ενώ ταυτόχρονα καταδικάζουμε τους πάντες και τα πάντα.
«Τρέμουμε» τις ευρωπαϊκές εκθέσεις γιατί θα μας «πούνε» την αλήθεια. Τα πακέτα στήριξης, τα σκουπίδια, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, η οικονομία … Γιατί όμως;
Πότε θα απαλλαγούμε από αυτή τη νοοτροπία; Πότε αυτό το «μπαμπέσικο ταπεραμέντο» θα θεωρηθεί μεμπτό από την κοινωνία μας; Πότε θα αποκτήσουμε ένα ξεχωριστό προτέρημα και μια εθνική υπερηφάνεια; Φτάνει πια το ηρωικό 1821, το έπος του ’40 και το αρχαίο πνεύμα το αθάνατο. Υπάρχει και συνέχεια στην ελληνική ιστορία, δε σταμάτησε στον Μέγα Αλέξανδρο και τους ένδοξους προγόνους. Σκεφτείτε Έλληνες το δεύτερο μισό του αιώνα μας και βρείτε ένα στοιχείο για το οποίο θα έπρεπε να είστε περήφανοι. Εγώ δε βρίσκω.

Υ.Γ. Το μόνο που ίσως βρει κανείς είναι οι ολυμπιακοί αγώνες που διοργανώσαμε και ειλικρινά εγώ δε χάρηκα. Δε κάνει «το τραπέζι» μια οικογένεια που τα παιδιά της πεινάνε, σε σκασμένους στα λεφτά βασιλιάδες.

Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Οποία έκπληξης

Χωρίς ίχνος κομπασμού, με λύπη μου μάλλον, «φωνάζω» μέσα από αυτό το blog εδώ και καιρό για τα σοβαρά και ανεπανόρθωτα λάθη που κάνουμε σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Η μεγαλύτερη σε έκταση δημοσίευση που έχει γίνει στο blog είναι αυτή που κραυγάζει για την μόλυνση λόγω της καύσης του λιθάνθρακα. Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, την μερίδα του λέοντος στο ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει η ΔΕΗ. Καταφέραμε να ξεφτιλιστούμε καθώς δεν συμβαδίζουμε με την συνθήκη του Κιότο, αλλά αυτό που με πονάει πιο πολύ είναι ότι είμαστε κομπλεξικοί. Τόσο καιρό που ζούμε με το πρόβλημα αδιαφορούμε για το μέλλον των παιδιών μας. Δε μας νοιάζει που θα αρρωσταίνουν και θα πεθαίνουν γιατί εμείς ανεύθυνοι δεν αλλάζουμε τρόπο σκέψης, μας ένοιαξε που μας το είπαν οι «από έξω». Όλοι τώρα θα επιπλήξουν την κυβέρνηση για την πολιτική της και το θέμα θα ξεχαστεί σε ένα μήνα. Όταν θα πρέπει να πληρώσουμε το πρόστιμο θα ξαναγίνει ένας κάποιος θόρυβος. Και θα εξαντλήσουν οι «ειδικοί» τις προσπάθειές τους «κρεμασμένοι» στα τηλεοπτικά παράθυρα. Ο κ. Σουφλιάς επιλέγει να παραμένει άφαντος, λες και υπήρχε περίπτωση να λύσει το πρόβλημα. Ας το παραδεχτούμε όλοι οι Έλληνες. Εθελοτυφλούμε μπροστά στα μεγάλα θέματα και όταν έρχεται η ώρα των συνεπειών παριστάνουμε τους έκπληκτους. Πόσο όμως νομίζουμε ότι θα μπορούμε να κρατάμε αυτή τη στάση; Ο κ. Σουφλιάς, κακά τα ψέματα, είναι ένας γέρος που προσπαθεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αρνούμενος το ότι η εποχή του τον έχει κατά πολύ προσπεράσει. Δεν περιμένω από αυτόν πρωτοβουλία για την, επιτέλους δημιουργία, υπουργείου περιβάλλοντος. Δεν περιμένω από την κυβέρνηση πρωτοβουλία για λύση. «Απαιτώ» όμως από όλους τους πολίτες συνέπεια και ανένδοτη απαίτησή τους για καθαρό αέρα και νερό. Η απαίτησή τους αυτή πρέπει να «χτυπάει» όλους τους τομείς της κοινωνίας. Στην Πτολεμαΐδα πεθαίνουν πρόωρα, αλλά όλοι πιάνουν δουλειά στα εργοστάσιά της. Στην Θήβα το νερό μοιάζει με δηλητήριο, αλλά οι κάτοικοι δουλεύουν στα εργοστάσια που παράγουν τη μόλυνση. Στα αστικά κέντρα όλοι παίρνουν το αυτοκινητάκι τους για να κατέβουν στο κέντρο. Όταν καταλάβουμε ότι η συμμετοχή μας είναι καταλυτική, τότε ίσως αλλάξει κάτι. Δε γίνεται όμως να ψηφίζουμε άλλα, να πιστεύουμε άλλα, να πράττουμε άλλα και να έχουμε και απαίτηση να μας λύνουν άλλοι τα προβλήματά μας!!!

Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Ναρκωτικά: η πιο σταθερή και προσοδοφόρα μετοχή

Και ετέθη στον κ. Τσίπρα το ερώτημα που ανέβασε την δημοτικότητά του ξανά: Αποποινικοποίηση του χασίς; Ο κ. Τσίπρας (προς τιμή του) δεν έβαλε τον λευκό του μανδύα για να παραστήσει τον ανυποψίαστο ούτε άρχισε τους θεατρικούς αφορισμούς. Είπε ναι. Το «ναι, βέβαια» στην αποποινικοποίηση έγινε από μερίδα του τύπου «ναι στα ναρκωτικά» και αρκετοί σοβαροφανείς κύριοι έσπευσαν να τον καταδικάσουν. Μπράβο κ. Τσίπρα για την στάση σας που περιμένω να έχει και συνέχεια. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι μια συζήτηση πολύ σοβαρή που γίνεται πάντα με υποκριτική διάθεση και ελλιπή στοιχεία. Μετά από τόσα χρόνια παρατήρησης, ενημέρωσης και εμπειρίας τελοσπάντων μπορούμε με βεβαιότητα να χαρακτηρίσουμε και να κατηγοριοποιήσουμε τα ναρκωτικά. Τα ναρκωτικά και συγκεκριμένα το εμπόριο ναρκωτικών αποτελεί τη σημαντικότερη παράμετρο του «μαύρου χρήματος». Η αγορά αυτή εμπλέκει κορυφαία αξιώματα και συντηρεί μαφίες σε όλο τον κόσμο. Μια ενδεχόμενη αποποινικοποίηση θα αφαιρούσε από τον κύκλο αυτό τεράστια ποσά και ισχύ. Δεν πιστεύω ότι στην Ελλάδα θα αποποινικοποιηθούν ποτέ τα ναρκωτικά. Θεωρώ ότι τα οικονομικά συμφέροντα που στηρίζει η τωρινή νομοθεσία είναι μεγαλύτερα από τον κρατικό προϋπολογισμό και πιο εύκολα γίνεται αναδασμός της γης και του πλούτου, παρά η αποποινικοποίηση. Όσο λοιπόν στηρίζει ο κ. Τσίπρας την χρήση, όπως λένε κάποιοι, τόσο οι ηθικολόγοι και οι σοβαροφανείς στηρίζουν τα καρτέλ. Ίσως γιατί πολλοί από αυτούς έχουν «μετοχές» σε αυτή την «επιχείρηση» και φοβούνται την πτώση της. Η αναποφασιστικότητα και η ευθυνοφοβία είναι ο λόγος που τόσα χρόνια χιλιάδες χρήστες ταλαιπωρούνται και εξευτελίζονται. Σέρνονται στις φυλακές και εξοντώνονται οικονομικά. Λες και έτσι θεραπεύονται. Πόσο ακόμα θα επιτρέπει ο νομοθέτης στον έμπορο να πλουτίζει;

Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

Καταργείται ο Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου

Είδηση:
Καταργείται ο Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου
Πλήρη κατάργηση του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίου (1%) προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως προέκυψε κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη με τους εκπροσώπους της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας Λονδίνου (Committee) χθες το μεσημέρι στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας (ΝΟΕ). Στη συνάντηση, κατά πληροφορίες, συζητήθηκαν τρόποι και μέθοδοι σύνδεσης της ελληνικής ναυτιλίας με την εθνική οικονομία, ενώ ο κ. Αλογοσκούφης δεσμεύτηκε στους Ελληνες πλοιοκτήτες ότι δεν θα εφαρμοσθεί η Οδηγία για την επιβολή του Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίου στις ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες μέχρι σήμερα εξαιρούνταν από τον συγκεκριμένο Φόρο. Επίσης, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στο μέλλον σε σειρά μέτρων ώστε το θεσμικό πλαίσιο επενδύσεων να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό και λιγότερο γραφειοκρατικό.
Σχόλιο:
Μια χαρά σας βρίσκω! Είμαστε μάρτυρες, τις πιο αντιλαϊκής διακυβέρνησης μετά τη χούντα. Μιλάμε για μια εξόφθαλμη πελατειακή σχέση κυβέρνησης- κεφαλαίου. Λυπάμαι πολύ κ. Βουλγαράκη και κ. Αλογοσκούφη αλλά πιο πολύ για υπάλληλοι μου φαίνεστε, παρά για υπουργοί. Φυσικά είναι τραγική η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τα αποτελέσματά της αλλάζουν για πάντα την κοινωνική ισορροπία, αμβλύνοντας τις ταξικές διαφορές, διαμορφώνοντας δύο πλέον τάξεις: την άρχουσα και των φτωχών. Πλέων οι εργαζόμενοι έχουν απέναντι τους δύο αντιπάλους. Το κεφάλαιο που συγκεντρώνει τον πλούτο της χώρας και μειώνει τα δικαιώματα και τις αποδοχές των εργαζομένων και την κυβέρνηση που πλέων παίρνει το ρόλο του επιστάτη στην αυλή των προυχόντων. Είναι μάλλον αστείο να προσπαθούν οι λιλιπούτειοι αυτοί πολιτικοί να πείσουν ότι αυτό το μέτρο θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Όταν μιλάει ο κ. υπουργός για ανάκαμψη της οικονομίας κάνει δολίως μια γενίκευση. Σαφώς η ολόκληρη διατύπωση θα έπρεπε να είναι η ανάκαμψη της οικονομικής κατάστασης των διαπλεκόμενων συμφερόντων. Πια ανάπτυξη και ποια πρόοδο βλέπει ο υπουργός; Μάλλον η ανάπτυξη αυτή έχει να κάνει με τον κύκλο των «γνωριμιών» του.
Συμβουλή:
Φροντίστε κύριοι υπουργοί να πραγματοποιήστε τις δεσμεύσεις σας, γιατί μπορεί τα αφεντικά σας να σας απολύσουν!!!

Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Παρέμβαση

Φυσικά είναι τιμή μου να μεταφέρω απόψεις ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό. Παραθέτω την παρέμβαση αυτούσια, που έχει να κάνει με το ενεργειακό πρόβλημα της Ελλάδας.

"Ενεργειακή κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2025, θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα καθώς τα αποθέματα σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, λιθάνθρακα και ουράνιο, θα εξαντληθούν πολύ νωρίτερα από ότι δηλώνει η πλειονότητα της επιστημονικής κοινότητας και των παραγωγών χωρών.
Αυτή την αιρετική άποψη εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Α. Φώσκολος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο (σύμβουλος της Καναδικής κυβέρνησης για ενεργειακά θέματα) ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη θα δουλέψει μόνο για 10 χρόνια και μετά θα αχρηστευτεί γιατί οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο που προγραμματίζονται στην Ελλάδα, μετά το 2012 θα είναι ασύμφορες (σ. σ. η μείωση των αποθεμάτων θα εκτοξεύσει τις τιμές του). Ακόμη και η λύση του λιθάνθρακα, είπε, έχει πεπερασμένα όρια ζωής, αφού ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία και Ρωσία δημιουργούν εκατοντάδες μονάδες με λιθάνθρακα και η ζήτηση θα αυξηθεί κατακόρυφα.
Σε 150 μήνες
Στο πλαίσιο αυτό για τη λύση του ενεργειακού στη χώρα τάχθηκε υπέρ της λύσης του λιγνίτη κατά 60% και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά 40% καθώς «τα αποθέματα αρκούν για 60 χρόνια και όχι για 35 που δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΕΗ.
ΥΓ. Να πας να ζήσης εσύ κ.Φώσκολε στην Πτολεμαΐδα εκεί πού κάνουν το κοροΐδο για την καταστροφή τού περιβάλλοντος για να έχουν τούς ψήφους από την ΔΕΗ.
Σε 150 μήνες, δεν θα ξέρουμε πού να βρούμε ενέργεια».
ΥΓ. Θα ξέρουμε όμως πού θα βρούμε μήπως το 60% του λιγνίτη........
Ισχυρίστηκε ακόμη ότι υπάρχουν στο Αιγαίο και στο Ιόνιο εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία υπολόγισε (ως απολήψιμα) σε περίπου 3-5 δισ. βαρέλια, τα οποία «αρκούν με την ετήσια κατανάλωση πετρελαίου που έχει η χώρα, για 30 - 35 χρόνια».
ΥΓ. Η ανικανότητα δεν πρέπει να βλάπτει τα εθνικά μας αποθέματα, και των επόμενων γενεών τα συμφέροντα.
Εν τω μεταξύ, μείωση των βροχοπτώσεων, κυρίως των χειμερινών που επηρεάζουν και τα υδάτινα αποθέματα της χώρας, σε ποσοστό 20-25%, έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα κατά την 50ετία, μεταξύ του 1950 και του 2000, συνεπεία των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη. Μάλιστα η τάση αυτή πρόκειται να συνεχιστεί αμείωτη στα επόμενα 100 χρόνια, σύμφωνα με τα σενάρια προσομοίωσης που αναπτύσσει η επιστημονική κοινότητα.
ΥΓ. Για αυτόν λοιπόν το λόγω, διαβάζοντας αυτά εδώ στην Γερμανία, που τα τελευταία 5 χρόνια δεν κόπηκε ούτε μισό λεπτό το ρεύμα και έχει λύσει το ενεργειακό της θέμα, ούτε καν πρόβλημα, χώρα με κατά πολύ περισσότερες ενεργειακές ανάγκες και ικανότητα να ρίχνει κάθε χρόνο 2000 ΜW (MegaWatt) στην αγορά, να σάς παρουσιάσω ένα σενάριο προσομοίωσης που έχει ήδη αναπτυχθεί στην εδώ επιστημονική κοινότητα με τα παραπάνω αποτελέσματα.

ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΙΣΧΥΟΣ 100 ΜW ΑΝΑ ΕΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ.

Δηλαδή σέ ένα χρόνο λύνετε το ενεργειακό σε Μακεδονία και Έβρο. Τον άλλο χρόνο στα νησιά κλπ, κλπ.........

«ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΚΟΠΙΟΙΣΤΕ» ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΑΣ

Το καλοκαίρι πάλι από τα ΣΚΟΠΙΑ θα ζητάμε ρεύμα και θα είμαστε τυχεροί αν μας τα δώσουν ..........περίπου 4 ΜW.

Θα ήθελα πολύ το Καστελόριζο να πουλάει ρεύμα στην Τουρκία.

Δεν είμαι σύμβουλος κ. Φωσκολε αλλά υπεύθυνος για την εγκατάσταση τέτοιων μηχανημάτων σε 4 χώρες από τις 47 συνολικά που προτίμησαν τις γραμμές παραγωγής και τους μηδενικούς ρύπους παρά τον λιγνίτη και την συνεχή καταστροφή του περιβάλλοντος .prismasolar@gmx.de"


Το δικό μου σχόλιο είναι ότι μας "κράζουν" και από το εξωτερικό. Εμείς εδώ τι κάνουμε γιατί σιωπούμε;

Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Ολυμπιακή εκεχειρία

Είναι μερικά πράγματα που δεν γίνεται να «παγκοσμιοποιηθούν». Είναι η κουλτούρα, η παράδοση, η ιστορία είναι τα εθνικά χαρακτηριστικά που λένε. Κάποιος λοιπόν έπρεπε να εξηγήσει στους Κινέζους τι είναι αυτό που ανέλαβαν να κάνουν. Φοβάμαι ότι θα είναι οι δεύτεροι χειρότεροι Ολυμπιακοί Αγώνες, μετά από αυτούς που έκαναν οι Ναζί. Κάποιος πρέπει να πει στην ηγεσία της χώρας ότι δεν ανέλαβαν μια Φιέστα. Ανέλαβαν να φιλοξενήσουν ένα αρχαίο θεσμό-σύμβολο της ειρήνης και της ευημερίας των λαών. Απέχει πολύ η Κίνα από αυτά τα ιδεώδη. Το ότι είναι κομουνιστική χώρα δεν έχει καμία σχέση. Και η Ρωσία έχει αναλάβει Ολυμπιακούς Αγώνες στο παρελθόν και τα κατάφερε μια χαρά. Η χώρα που αναλαμβάνει τους Αγώνες πρέπει να είναι έτοιμη από όλες τις μεριές, πληροφορημένη σχετικά για να μπορεί να αντεπεξέλθει. Το θεμελιώδες ζήτημα της Ολυμπιακής εκεχειρίας, διαφεύγει από τους Κινέζους που θεωρούν μάλλον το θέμα του Θιβέτ πολιτικό. Είναι σύνθετο το πρόβλημα. Από το 1950 ουσιαστικά μαίνεται στην περιοχή το πρόβλημα της ανεξαρτησίας του Θιβέτ. Βάλανε και οι διεθνείς διαβολείς το χέρι τους (CIA) οπότε σίγουρα δε λύνεται εύκολα. Είναι και ανελεύθερο το καθεστώς στην Κίνα έτσι κι αλλιώς, οπότε τώρα που τα φώτα της δημοσιότητας παγκοσμίως είναι επάνω τους, δράττονται της ευκαιρίας οι αδικημένοι. Η λύση δεν είναι η καταστολή και η βία. Αν ακολουθήσει η Κίνα αυτή την οδό τότε θα οδηγηθεί σε φιάσκο και θα κάνουν καλά να μη συμμετέχουν αθλητές από καμία χώρα

Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Κρατική ή κυβερνητική ΕΡΤ;

Όλοι οι Έλληνες πολίτες πληρώνουμε το κρατικό κανάλι, που σε σχέση με άλλα ιδιωτικά «κρατάει» ακόμα ένα επίπεδο στις παραγωγές και τις εκπομπές του. Ειδικά το κρατικό ραδιόφωνο απέχει, κατά την ταπεινή μου γνώμη, πολύ από τη σαβούρα των FM. Είναι όμως κάποια πράγματα, όπως το δελτίο ειδήσεων για παράδειγμα, που όπως πάντα έτσι και τώρα, διατηρεί μια στάση άκρως φιλοκυβερνητική. Δε μπορώ να κατηγορήσω ούτε τους δημοσιογράφους ούτε τους διευθυντές. Μπορεί να γράφει ένας συντάκτης από το ΒΗΜΑ ένα κείμενο και να μέμφεται το Λαμπράκη; Μόνο άμα θέλει να απολυθεί. Σε αυτή τη λογική εργάζονται και οι άνθρωποι στο κρατικό κανάλι. Ενημέρωση όμως ο πολίτης από πού θα λάβει; Τα ιδιωτικά κανάλια εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών, τα κρατικά την κυβέρνηση, την αλήθεια όμως ποιος; Σε καμία περίπτωση δε λέω ότι τα δελτία κανενός καναλιού είναι αναληθή. Τονίζοντας κανείς όμως ένα θέμα παρουσιάζοντας το συχνά ή «παίζοντας» το περισσότερη ώρα, δε λέει ψέματα. Μεροληπτεί όμως. Για παράδειγμα: το Σάββατο 6 Απριλίου το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του κρατικού καναλιού, παρουσίασε το Σκοπιανό και το ντόπινγκ της εθνικής ομάδας της άρσης βαρών από 20 λεπτά το καθένα. Το θέμα της αύξησης της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων όμως «έπαιξε» 5 λεπτά. Ίσως θα έπρεπε να ανεξαρτητοποιηθεί και η Δημοσιογραφία όπως η Δικαιοσύνη. Να μπορεί ο δημοσιογράφος να κάνει τη δουλειά του σωστά και η ροή του δελτίου να γίνεται με βάση τη σπουδαιότητα της είδησης χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Εντάξει, είναι εντελώς ρομαντική άποψη που δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα. Πώς όμως μπορεί ένα λειτούργημα να παραμείνει λειτούργημα; Η αντικειμενική παρουσίαση των δελτίων ειδήσεων είναι υποχρέωση του κρατικού καναλιού. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να τηρηθεί στο ακέραιο αυτή η υποχρέωση. Ένα άλλο θέμα είναι και το τιμολόγιο. Αν μια εταιρία εκδώσει παραστατικό με στοιχεία άλλης, έχει διαπράξει αδίκημα. Γιατί λοιπόν πληρώνω την ΕΡΤ μέσω τιμολογίου της ΔΕΗ; Εγώ θέλω να επιλέγω ποιόν θα πληρώνω όταν δεν έχω χρήματα. Θέλω να πληρώσω τη ΔΕΗ για να έχω ρεύμα αλλά δε μου φτάνουν τα χρήματα και δε πληρώνω την ΕΡΤ. Ας μου την «κόψουν». Υπάρχουν και άλλα «βαρίδια» στο τιμολόγιο της ΔΕΗ αλλά τώρα μιλάμε για την ΕΡΤ. Είναι πραγματικά άδικο ένας λαός ολόκληρος να πληρώνει και να εμπιστεύεται το κρατικό κανάλι και αυτό εις αντάλλαγμα να συμμετέχει (λίγο ή πολύ) στη χειραγώγησή του.

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Πανίκα πούλη΄μ ντο καλατσεύς;

Με τον επιτετραμμένο της ρωσικής πρεσβείας, Σάββα Μιχαήλ συναντήθηκε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ευχαρίστησε τον επισκέπτη του «για τη σοβαρή και σταθερή στάση της Ρωσίας στο Μακεδονικό»! (Η Ρωσία έχει αναγνωρίσει, από το 1992, τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας»)

Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

Συγκρατηθείτε κύριοι της κυβέρνησης

Πόσο ποιο εξόφθαλμη και προκλητική μπορεί να γίνει η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης; Πάγωσε κάθε άδεια προς ιδιώτες για τη χρήση φωτοβολταϊκών, δεν έχει φτιάξει ούτε ένα σταθμό παραγωγής ενέργειας με βάση τις ανανεώσιμες πηγές, φορτώνει το τιμολόγιο της ΔΕΗ με όλους τους παρατρεχάμενους (δήμος, ερτ, κτλ) και παρουσιάζει τη χρήση λιθάνθρακα σαν τη μόνη λύση. Ας το πάρουμε απόφαση. Αυτή η στάση είναι μια εσκεμμένη περιβαλλοντολογική ασέλγεια, με μόνο στόχο τις προμήθειες από την κατασκευή των νέων υποσταθμών. Το ελληνικό κράτος είναι από τα πιο ακριβοπληρωμένα, από μεριάς των πολιτών, σε σχέση με τις παροχές. Επιτέλους συγκρατηθείτε λίγο από την λεηλασία στην οποία έχετε επιδοθεί. Είναι ήδη πάρα πολύ υψηλή η αμοιβή σας σε σχέση με το έργο σας, μη μας εξοντώσετε όμως κιόλας .

Μήπως τελικά η κυβέρνηση κάνει σταση εργασίας;

Τη χαοτική κατάσταση του κράτους περιγράφει μεστά και εμπεριστατωμένα η ετήσια έκθεση που παρουσίασε ο Συνήγορος του Πολίτη. Παραθέτω αυτούσιο το πλήρες ρεπορτάζ του Γιώργου Σόμπολου, που παρουσιάζει την κυβερνητική λήθη.
«Κατεδάφιση» του ΑΣΕΠ με αμφισβήτηση αποφάσεων ή και παράκαμψή του από τους δημόσιους φορείς, κακοδιοίκηση η οποία αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, παραβίαση νόμων, απίστευτη γραφειοκρατία και μειωτική αντιμετώπιση των πολιτών σε όλες τις συναλλαγές του.
Αυτές είναι οι βασικότερες διαπιστώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη ο οποίος παρουσίασε χθες την ετήσια έκθεσή του για το 2007. Οι αναφορές που δέχθηκε ο Συνήγορος πέρυσι, έφτασαν τις 10.611, αυξημένες κατά 15,8% σε σχέση με το 2006 και πρόκειται για τις περισσότερες που έχει δεχθεί μέσα σε μόλις έναν χρόνο η συγκεκριμένη αρχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά, ερευνήθηκαν εμπεριστατωμένα οι 5.839 αναφορές, εκ των οποίων το 98,61% αφορά προβλήματα κακοδιοίκησης, και από αυτές, το 85,48% επιλύθηκαν υπέρ του πολίτη, ενώ το 7,84% δεν κατέστη δυνατό να επιλυθούν εξαιτίας κενών στη νομοθεσία και οργανωτικών αδυναμιών ή δυσλειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.
Καταγγελίες
Σε ό,τι αφορά το ΑΣΕΠ και καταγγελίες συμβασιούχων για μη μονιμοποίησή τους διαπιστώνεται ότι πολλοί εμπλεκόμενοι φορείς αρνούνται να δεχθούν σχετικές αποφάσεις και αναπέμπουν τις υποθέσεις πάλι στο ΑΣΕΠ για επανέλεγχο.
Επίσης, φορείς κωλυσιεργούν αδικαιολόγητα να ολοκληρώσουν διαδικασίες κατάταξης σε οργανικές θέσεις ενώ επίσης δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων στα οποία προσέφυγαν συμβασιούχοι και δικαιώθηκαν.
Εν τω μεταξύ, για ακόμη μια χρονιά «πρωταθλητές» στην κακοδιοίκηση και στα φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών ανακηρύσσονται οι δήμοι. Το 16,94% του συνόλου των αναφορών προς τον Συνήγορο αφορά στους ΟΤΑ και ακολουθούν η διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της περιφέρειας Αττικής (13,82%), οι φορείς κύριας ασφάλισης (10,51%), οι νομαρχίες (8,53%), το υπουργείο Δημόσιας Τάξης (5,62%) και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (4,42%).
Ο Συνήγορος του Πολίτη ουσιαστικά εξαπολύει βολές κατά δημάρχων, νομαρχών αλλά και των αρμόδιων υπουργών Δημόσιας Τάξης (το 2007 ο Β. Πολύδωρας και εν συνεχεία ο Π. Παυλόπουλος) και Οικονομίας (Γ. Αλογοσκούφη).
Ως περιπτώσεις κακοδιοίκησης αναφέρονται η μη τήρηση των νόμιμων προθεσμιών για την διεκπεραίωση υποθέσεων των πολιτών (που συχνά οφείλεται στην πλήρη αδράνεια της εμπλεκόμενης δημόσιας υπηρεσίας), η παράβαση διατάξεων νόμου ή κανονιστικών πράξεων, η ελλιπής ενημέρωση και πληροφόρηση των πολιτών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους καθώς και η ελλιπής συνεργασία και συντονισμών των δημόσιων υπηρεσιών.
Επιδείνωση
Για τον Συνήγορο, θέματα όπως η προσωπική ελευθερία αλλά και η αστυνόμευση, όχι μόνο δεν παρουσιάζουν συνολική πρόοδο, αλλά αντίθετα, «στασιμότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις επιδείνωση», υποστήριξε ο Συνήγορος, Γ. Καμίνης.
Οι παραβιάσεις δικαιωμάτων του ανθρώπου, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, ενώ οι διοικητικές έρευνες, όπως καταγράφεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, «αποτυγχάνουν κατά κανόνα να αιτιολογήσουν επαρκώς τις αστυνομικές ενέργειες». Η πειθαρχική μάλιστα διερεύνηση των καταγγελιών κακομεταχείρισης λαθρομεταναστών από στελέχη του λιμενικού, «πάσχει σοβαρά και αφήνει την εντύπωση της απροθυμίας, ουσιαστικής αντιμετώπισης του φαινομένου».
Δεκάδες είναι οι καταγγελίες που αφορούν παράνομες συλλήψεις πολιτών βάση καταδικαστικών εγγράφων. Προβλήματα παρουσιάζονται στις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, αλλά και στην καταπάτηση και προσβολή των δικαιωμάτων των παιδιών. Ατέλειωτες ουρές και γραφειοκρατία ταλανίζουν τους δήμους και τις νομαρχίες προκαλώντας προβλήματα στους πολίτες. Πολλοί ΟΤΑ αρνούνται αδικαιολογήτως να χορηγήσουν βεβαιώσεις, όπως αυτή του μονίμου κατοίκου, αναφέρει ο Συνήγορος.
Παραβιάσεις της προσωπικής ελευθερίας στο πλαίσιο της αστυνομικής δράσης, όπως συλλήψεις και προσαγωγές.
Βολές κατά στελεχών του Λιμενικού Σώματος για κακομεταχείριση λαθρομεταναστών.
Απροθυμία του υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσει στοιχεία για μεταγωγές κρατουμένων, προβλήματα στις συνθήκες κράτησης στις φυλακές.
Σε υποθέσεις ρύπανσης από εταιρείες, διαπιστώνει ότι αυτές δεν συμμορφώνονται, η διοίκηση επιδεικνύει εντυπωσιακή αδράνεια και τα πρόστιμα είναι
δυσανάλογα της βαρύτητας της παρανομίας.
Ασφαλιστικοί οργανισμοί δεν καταβάλλουν δαπάνες για μη κοστολογημένες ιατρικές πράξεις.
Αρνήθηκαν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε μακροχρόνια άνεργη, ανασφάλιστη χωρίς ίδιους πόρους ή περιουσιακά στοιχεία.
Άρνηση φορέων να συμμορφωθούν με δικαστικές αποφάσεις για συμβασιούχους.

Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Ρεζέρβα

Πάντως η κυβέρνηση προνοεί και έχει ρεζέρβα τη στιγμή που τη χρειάζεται. Ένα… σκασμένο λάστιχο μπορεί να την έβγαζε από την πορεία της. Ο κ. Έβερτ ακόμα μια φορά θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη και να παίξει ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας. Ο κ. Κουκοδήμος όμως απέδειξε ξανά την αξιοπιστία που μπορεί να εμπνέει στην κυβέρνηση. Έτσι με 151 «ναι» και 146 «όχι» το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και επίσημα υπερψηφίστηκε. Έχασε την ευκαιρία ο κ. Έβερτ να γίνει λαϊκός ήρωας, έστω και κατά τύχη. Αύριο το νομοσχέδιο θα πάει και στον κ. Παπούλια προς υπογραφή και έπειτα, στο εθνικό τυπογραφείο.

Μη κλαίγεστε

Είναι γνωστός ο τρόπος που μεταδίδονται οι δηλώσεις από τα ΜΜΕ, ανάλογα με τον ομιλητή. Η σειρά της παρουσίασης, η διάρκεια, η συχνότητα. Με το να μιλάμε όμως τόσο για αυτό, παραδεχόμαστε την εξάρτησή μας από ΜΜΕ και τα ανάγουμε σε ρυθμιστή της κοινής γνώμης. Συν ότι δε μπορεί να αναφέρεται κανείς με τη ίδια έκταση, στη στάση των ΜΜΕ και στα εργατικά δικαιώματα ή το ασφαλιστικό.
Ένα μίζερο και άσκοπο κλαψούρισμα διακατέχει την αριστερά, για τη στάση των ΜΜΕ απέναντι της. Λάθος κίνηση σε λάθος στιγμή. Μέχρι και ο «φρέσκος» κ. Τσίπρας έβγαλε γλώσσα για τα ΜΜΕ, μετά την κ. Παπαρήγα. Εδώ ταιριάζει ξανά το φοβερό «καλώς τα παιδιά» του κ. Αλαβάνου, που έχει γίνει σλόγκαν. Κάθε μέρα με ακρίβεια και σαφήνεια πρέπει να αναλύει η αντιπολίτευση τη δράση της κυβέρνησης, και να τοποθετείται με πολιτικές θέσεις απέναντι σε αυτές. Αφενός για να παρουσιαστεί και μια άλλη διάσταση των κυβερνητικών θέσεων αλλά αφετέρου για να έχει επιλογή διεξόδου ο πολίτης. Όλα τα κόμματα πρέπει να μπουν στη λογική των κομμάτων «εξουσίας». Δεν υπάρχουν μικρά και μεγάλα πλέον. Έτσι θα περίμενα πιο μεστό καυστικό και ουσιώδη λόγο από τον κ. Τσίπρα. Τα σχήματα λόγου με ναυάγια και ιστορίες δεν κάνουν την κατάσταση πιο συγκεκριμένη. Όχι γενικολογίες και από την αντιπολίτευση. Μας αρκεί η γενικολογία της κυβέρνησης. Το ποσοστό του ΟΤΕ που πωλείται ΔΕΝ ανήκει στο ελληνικό κράτος εδώ και καιρό κ. Τσίπρα. Η φράση «κοινωνικά δικαιώματα» επίσης θολώνει το τοπίο. Μιλάμε για την ασφάλιση και την συλλογική σύμβαση των εργαζομένων. Τα εργατικά δικαιώματα βρίσκουν εχθρό και στο πρόσωπο της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος. Μόνο από την μεριά του ΚΚΕ ειπώθηκε κάτι τέτοιο. Για το θέμα της ΔΕΗ και της γερμανικές εταιρίες που θέλουν να μας πάρουν τον πλούτο μας, έχω να πω ότι η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, μου θύμισε τον Ξανθόπουλο στις ελληνικές ταινίες. Κύριε Τσίπρα αντιμετωπίζουμε ενεργειακή κρίση. Έχετε πρόταση απέναντι στο πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι οι γερμανικές εταιρίες ή η ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια; Ναι καλή η πρόθεση αλλά δεν αρκεί μόνο αυτή