Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Image making

Αγωνιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, μήπως η οικονομική κρίση μετατραπεί σε κοινωνική. Μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες υπογράμμισε ότι «την κρίση δεν τη δημιούργησαν οι εργαζόμενοι και είναι άδικο να την πληρώσουν αυτοί, την κρίση πρέπει να πληρώσουν οι υπεύθυνοι».
Ποιοι είναι όμως οι υπεύθυνοι κατά τον κύριο Πρόεδρο; Ο έμπειρος διπλωμάτης κατάφερε να ανέβει στην κορυφή της εκτίμησης όλων, εκ του ασφαλούς όμως.
Πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι έμμεσες νουθεσίες προς τους εργοδότες που επιχειρούν χωρίς κοινωνική συνείδηση να εκμεταλλευτούν την κρίση;
Μήπως έχει επέλθει ήδη κοινωνική κρίση εξαιτίας της ασυδοσίας και ανομίας των εργοδοτών, που απλώς αδιαφορούν για τους νόμους και το εργατικό δίκαιο;
Μήπως τα μετρημένα λόγια του Προέδρου απλά χαϊδεύουν τα αφτιά των εργαζομένων και δε φτάνουν σε αυτά των κεφαλαιοκρατών; (αφτιά που δεν ιδρώνουν)
Στο ίδιο κλίμα υπήρξε και η πολύ σωστή επισήμανση ότι συχνά οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους-μέλους για να προσθέσει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι πιο τολμηρές και διεκδικητικές έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην διστάζουν να πουν «όχι», όπως και ο υπαινιγμός για το Σύμφωνο Σταθερότητας, ότι επενδύσεις στον τομέα της παιδείας ή που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης δεν θα έπρεπε να προσμετρούνται στο έλλειμμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε μικρές προσδοκίες για τις δράσεις αντιμετώπισης της κρίσης σε διεθνές επίπεδο, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για δύσκολη και ευαίσθητη περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: