Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Θα βγάλουμε λαγό από το καπέλο

“Έχουμε στόχο για το μέλλον και με το Επιχειρησιακό Σχέδιο που εκπονήσαμε λέμε ότι το 2012, το 2014 θα επιτύχουμε μειώσεις των CO2 για κάθε kwh που παράγουμε 25%, οξείδιο του αζώτου 39%, εκπομπές SO2 91% και εκπομπές σωματιδίων 56% και πιστέψτε με ότι όλα αυτά είναι πολύ χαμηλότερα και μέσα στα πλαίσια των διεθνών αποφάσεων”.
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος που παρέλειψε να μας αποκαλύψει το σχέδιο το οποίο εξασφαλίζει το στόχο αυτό. Το ακόμη πιο παράξενο στις δηλώσεις του είναι πως όλα αυτά διατείνεται ότι θα τα καταφέρει συνεχίζοντας την καύση του λιθάνθρακα!
Σε πλήρη αντίθεση έρχεται η άλλη δήλωσή του, την ίδια μέρα: “Είμαστε, όμως, απόλυτα βέβαιοι για την ορθότητα του Επιχειρησιακού μας Σχεδίου. Εμείς έχουμε μια κατάσταση δεδομένη, μια κατάσταση η οποία έχει παρελθόν 60 χρόνια, μερικές από τις μονάδες μας κοντεύουν να είναι 60 χρονών. Δεν μπορούμε από τη μία μέρα στην άλλη να αλλάξουμε τα πράγματα”.
Επειδή όμως κοντεύω να παρανοήσω με την ευκολία που έχουν τα δημόσια πρόσωπα να αερολογούν ανεξέλεγκτα αποσκοπώντας μόνο στην δημιουργία εντυπώσεων, απορώ πώς είναι δυνατόν με την υποδομή εργοστασίων 60 ετών, με την καύση του λιθάνθρακα και χωρίς την προσθήκη νέων πηγών ενέργειας να πετύχει τους δεδηλωμένους στόχους;
Ο τρόπος για την αποζημίωση και ανακούφιση των ανθρώπων που ζουν ή ζούσαν στις περιοχές που η ΔΕΗ λειτουργεί ακόμα τα θερμοηλεκτρικά της εργοστάσια, δεν είναι η συνέχιση της λειτουργίας τους. Οι νεκροί δε γυρίζουν πίσω. Οι καρκινοπαθείς δε γιατρεύονται. Η πλήρης αποκατάσταση των περιοχών αυτών όπως και των οικογενειών που έχουν πληγεί από τη μακροχρόνια λειτουργία των εργοστασίων, δεν είναι καν υπ' όψη του προέδρου που κρύβει κάτω από το χαλί συνεχώς τις συνέπειες της καύσης του λιθάνθρακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: