Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

ξεκάθαροι στόχοι

Καλά που είναι πρωθυπουργός ο Καραμανλής και βολεύονται οι «γκουρού» της πολιτικής. Πρόκειται περί τραγικής ανικανότητας του πολιτικού κόσμου, που έχοντας εξασφαλίσει την οικονομική ανεξαρτησία με το δημόσιο χρήμα, επιδίδεται σε ένα βαριεστημένο και βαρετό επαναλαμβανόμενο μοτίβο διαπιστώσεων που μπορεί να κάνει ο καθένας χωρίς να είναι πολιτικός. Η πρόταση, η γόνιμη και εποικοδομητική κουβέντα απουσιάζει σταθερά. Μια θλιβερή κυβέρνηση που έχει βουλιάξει στα χρέη και τα σκάνδαλα, βολεύει άπαντες τους βουλευτές που μπορούν να κάνουν τουρισμό με τα έξοδα πληρωμένα. Το ελληνικό κράτος δανείζεται για να εξασφαλίσει τις αυξήσεις των βουλευτών και των διοικητικών στελεχών. Η παθογένεια της ελληνικής οικονομίας βρίσκει άλλοθι στην διεθνή κρίση (λες και πριν άνθιζε) και η κοινωνική αποδόμηση αποδίδεται προβοκατόρικα στην τρομοκρατία. Όλοι όσοι βαρύνονται με την ευθύνη της διακυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης απαλλάσσονται δια στόματος πρωθυπουργού που δαιμονοποιεί και γενικεύει, ανοίγοντας τους «ασκούς του Αιόλου» σε κρίσιμους τομείς όπως η ασφάλεια, τα εργατικά δικαιώματα και η παιδία. Κατάφερε σε μόλις πέντε χρόνια αυτή η μολυσματική φάρα των πολιτικών να απελευθερώσει το αδηφάγο κεφαλαιοκρατικό κτήνος, προσφέροντας ως τροφή ότι του κάνει όρεξη να φάει. Φυσικά οι «ανοχύρωτοι» μέσοι αστοί και οι εργάτες υπήρξαν τα πρώτα θύματα. Με «όπλο» την εξαρτημένη εργασία, τα δάνεια και την φορολογική ανισότητα, η νέα κοινωνική τάση είναι η απαλοιφή της διαστρωμάτωσης. Τέλος στην πάλη των τάξεων τείνει να δώσει μια αταξική κοινωνία, με αφεντικά και δούλους.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Θα βγάλουμε λαγό από το καπέλο

“Έχουμε στόχο για το μέλλον και με το Επιχειρησιακό Σχέδιο που εκπονήσαμε λέμε ότι το 2012, το 2014 θα επιτύχουμε μειώσεις των CO2 για κάθε kwh που παράγουμε 25%, οξείδιο του αζώτου 39%, εκπομπές SO2 91% και εκπομπές σωματιδίων 56% και πιστέψτε με ότι όλα αυτά είναι πολύ χαμηλότερα και μέσα στα πλαίσια των διεθνών αποφάσεων”.
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος που παρέλειψε να μας αποκαλύψει το σχέδιο το οποίο εξασφαλίζει το στόχο αυτό. Το ακόμη πιο παράξενο στις δηλώσεις του είναι πως όλα αυτά διατείνεται ότι θα τα καταφέρει συνεχίζοντας την καύση του λιθάνθρακα!
Σε πλήρη αντίθεση έρχεται η άλλη δήλωσή του, την ίδια μέρα: “Είμαστε, όμως, απόλυτα βέβαιοι για την ορθότητα του Επιχειρησιακού μας Σχεδίου. Εμείς έχουμε μια κατάσταση δεδομένη, μια κατάσταση η οποία έχει παρελθόν 60 χρόνια, μερικές από τις μονάδες μας κοντεύουν να είναι 60 χρονών. Δεν μπορούμε από τη μία μέρα στην άλλη να αλλάξουμε τα πράγματα”.
Επειδή όμως κοντεύω να παρανοήσω με την ευκολία που έχουν τα δημόσια πρόσωπα να αερολογούν ανεξέλεγκτα αποσκοπώντας μόνο στην δημιουργία εντυπώσεων, απορώ πώς είναι δυνατόν με την υποδομή εργοστασίων 60 ετών, με την καύση του λιθάνθρακα και χωρίς την προσθήκη νέων πηγών ενέργειας να πετύχει τους δεδηλωμένους στόχους;
Ο τρόπος για την αποζημίωση και ανακούφιση των ανθρώπων που ζουν ή ζούσαν στις περιοχές που η ΔΕΗ λειτουργεί ακόμα τα θερμοηλεκτρικά της εργοστάσια, δεν είναι η συνέχιση της λειτουργίας τους. Οι νεκροί δε γυρίζουν πίσω. Οι καρκινοπαθείς δε γιατρεύονται. Η πλήρης αποκατάσταση των περιοχών αυτών όπως και των οικογενειών που έχουν πληγεί από τη μακροχρόνια λειτουργία των εργοστασίων, δεν είναι καν υπ' όψη του προέδρου που κρύβει κάτω από το χαλί συνεχώς τις συνέπειες της καύσης του λιθάνθρακα.

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

χολέρα

Πρόσφατα διάβασα στην Καθημερινή, για προβλήματα από διαρροή νερού του δικτύου του ΕΥΑΘ που δεν έχει εντοπιστεί, στο δήμο Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης. Ο Δήμος αυτός έχει όμως και χρόνιο πρόβλημα δίπλα στο 7ο Σχολείο, όπου υπάρχει ένα ρέμα στο οποίο καταλήγουν τα νερά των αποχετεύσεων. Το ρέμα με τη σειρά του καταλήγει στο υδραγωγείο της Ευαγγελίστριας. Πρέπει να είναι το μόνο σημείο στη γή όπου το πόσιμο νερό του δικτύου περνά κάτω από την «ανοιχτή» αποχέτευση.

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Γιάπηδες

Μήπως η φαντασία είναι απούσα από το πολιτικό σχεδιασμό;
Μήπως η άγνοια και η στασιμότητα μας εξαναγκάζει να ζούμε χρεοκοπημένοι;
Μια απλή σκέψη βασισμένη στην τεχνογνωσία είναι η εξής.
-Πόσα χρήματα δαπανά ένα μέσο νοικοκυριό στο ρεύμα και το τηλέφωνο;
-Περίπου το 1/5 των εσόδων του.
Άρα οι πιο κερδοφόρες κρατικές επιχειρήσεις (ΟΤΕ-ΔΕΗ, που χτίστηκαν με τα λεφτά των πολιτών) πωλήθηκαν για να καλυφθούν τρέχουσες δαπάνες του κράτους. Τα χρήματα που εισπράχθηκαν από την πώληση του ΟΤΕ για παράδειγμα έχουν ήδη ξοδευτεί χωρίς να αλλάξει κάτι για τον φορολογούμενο. Η ΔΕΗ θα πληρώνει πλέον για την εξόρυξη του άνθρακα ιδιώτες και έπειτα πρόστιμα για την υπέρβαση των ορίων αερίων ρύπων. Προσπαθούμε με λίγα λόγια να ικανοποιήσουμε ανάγκες του 2009 με σύστημα του 1970! Εάν σκεφτεί κανείς ότι, έστω και αργά, έστω και εν μέσω κρίσης, πως η οικονομία δεν είναι τίποτε άλλο από διαχείριση πόρων, μπορεί να δώσει λύσεις. Κλείνουμε μια δεκαετία απραξίας και στασιμότητας. Δεδομένης της ύπαρξης του δικτύου του τηλεφώνου οι χρήστες των σταθερών τηλεφώνων στα αστικά κέντρα δε θα έπρεπε να πληρώνουν χρεώσεις κλήσεων ή την πρόσβαση στο internet χωριστά. Δε ξοδεύει κανείς τίποτε με την χρήση του ενσύρματου δικτύου. Όλη αυτή η αγορά αποσκοπεί στη συντήρηση των παχυλών μισθών των manager. To ίδιο ακριβώς θα μπορούσε να ισχύσει με το ρεύμα. Η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος του ρεύματος δραματικά, αφού αυτού του είδους η παραγωγή ενέργειας δε κοστίζει καθόλου. Η κρίση έχει μία και μοναδική αιτία, τους γιάπηδες.