Στόχος του Blog αυτού ήταν να μοιραστούμε την πληροφορία που μπορεί να είναι χρήσιμη, βοηθώντας όσους ενδιαφέρονται δωρεάν πέρα από την εκβιαστική λογική της κακής δημοσιογραφίας. Οι απόψεις εδώ δεν λογοκρίνονται και δεν αγοροπωλούνται, απλώς παραθέτονται και απευθύνονται σε ελεύθερους ανθρώπους.
Παρασκευή 10 Απριλίου 2009
Ότι φάμε ότι πιούμε και ότι αρπάξει ο κώλος μας. (λαμογιές)
Ποιος είναι ο Φώτης Μανούσης;
Το 1990 ο Φώτης Μανούσης αγόρασε τον τηλεοπτικό σταθμό New Channel, που λειτούργησε ως μέσο στήριξης της ΝΔ. Την περίοδο εκείνη ήρθαν στο φως πολλές καταγγελίες από φορείς και κατοίκους της Θεσσαλονίκης που έκαναν λόγο για μεταφορά εξοπλισμού από την δημοτική τηλεόραση TV100, στο καινούργιο κανάλι. Ωστόσο καμία από τις καταγγελίες δεν προχώρησε δικαστικά και όλα έμειναν στο επίπεδο της φημολογίας. Ο σταθμός δεν κατάφερε να γίνει ανταγωνιστικός και έτσι το 1999 πωλήθηκε στον εκδότη Μιχάλη Ανδρουλιδάκη. Η εξαγορά έφερε ζεστό χρήμα 5,5 δις δραχμών στα χέρια του Φώτη Μανούση, που έβαλε πλώρη για να κατακτήσει μια θέση στον κλάδο της ναυτιλίας.
Η εταιρεία λαϊκής βάσης ΣΑΟΣ με έδρα τη Σαμοθράκη, βρέθηκε σε δεινή θέση μετά την ναυπήγηση του δευτέρου πλοίου της «ΣΑΟΣ ΙΙ». Το 2001 η εταιρεία μετατράπηκε σε νομικής μορφής Α.Ε και ο Φώτης Μανούσης έχοντας ένα μεγάλο μερίδιο μετοχών έγινε στρατηγικός επενδυτής. Από τότε ξεκινά μια περίοδος ανέλιξης του νέου εφοπλιστή που κατάφερε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσει ένα στόλο 11 πλοίων και να διεκδικήσει μερίδιο από την πίττα των άγονων γραμμών. Η επιχειρηματική δραστηριότητα του Φώτη Μανούση γιγαντώθηκε το 2003 και ένα χρόνο μετά οπότε και η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές, ξεκίνησε το «πάρτυ των επιδοτήσεων».
Για την περίοδο 2004-2008 η εταιρεία ΣΑΟΣ εισέπραξε πάνω από 30 εκ ευρώ από κρατικές επιχορηγήσεις για να εξυπηρετήσει δρομολόγια της άγονης γραμμής με τα αργοκίνητα και παλιά πλοία του στόλου της. Ο πακτωλός των επιδοτήσεων, προκάλεσε την αντίδραση των ανταγωνιστών του Φώτη Μανούση που τον κατηγόρησαν για αδιαφανείς διαδικασίες και αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο εφοπλιστής παρόλο που κλήθηκε από την Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας μετά από καταγγελία του Προέδρου της Απόστολου Βεντούρη, προτίμησε την έξοδο φυγής και παραιτήθηκε χωρίς να δώσει εξηγήσεις. Σε καταγγελία προς το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για την εταιρεία ΣΑΟΣ έχει προβεί και μία θυγατρική του Γεράσιμου Αγούδημου.
Ο κρατικός κορβανάς έδωσε σημαντική ώθηση στη ΣΑΟΣ, που από προβληματική εταιρεία, κατόρθωσε να εδραιωθεί με την παρουσία των πλοίων της σε όλο σχεδόν το Αιγαίο. Ο Φώτης Μανούσης κατάφερε να βάλει την εταιρεία στο χρηματιστήριο, ενώ το 2007 εξαγόρασε την εισηγμένη εταιρεία Γκάλης.
Παρόλα αυτά η μετοχή παραμένει υπό επιτήρηση από τον Απρίλιο του 2006 μέχρι και σήμερα. Επιπλέον το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει δεχθεί καταγγελίες για τη ΣΑΟΣ από τοπικούς φορείς των νησιών όσο αφορά την αραίωση των δρομολογίων και την χρονική αθέτηση στις μισθολογικές υποχρεώσεις απέναντι στο προσωπικό της εταιρείας.
Σύμφωνα με πηγές, ο γαλάζιος εφοπλιστής δυσαρεστήθηκε με τον πρώην Υπουργό Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη, για την καθυστέρηση των κρατικών επιχορηγήσεων, αφού η ΣΑΟΣ είχε άμεση ανάγκη από ρευστό για επισκευές και εξαγορές πλοίων. Ο Φώτης Μανούσης θεώρησε λίγα τα 30 εκ ευρώ που παρέλαβε μέσα σε μια τέσσερα χρόνια για πλοία της δεκαετίας του 70. Εκμεταλλευόμενος την κομματική του ιδιότητα ασκούσε πιέσεις για όλο και μεγαλύτερο μερίδιο.
Τρίτη 7 Απριλίου 2009
Χοντράδες
Δια στόματος Πάγκαλου η απόλυτη ατάκα προκειμένου να διαφοροποιήσει τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ από αυτά της ΝΔ. Τώρα ή φιλομαθή στελέχη του ΠΑΣΟΚ επί είκοσι χρόνια έφτιαξαν πέντε – έξι βιβλιοθήκες σαν αυτή της Αλεξάνδρειας, ή ο κύριος Πάγκαλος περνάει τον ελληνικό λαό για πολύ μεγάλο κορόιδο. Πάντως η δήλωση αυτή εμπεριέχει και την αλήθεια ομολογουμένη πως πρόκειται περί κλεφτών. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κύριε Πάγκαλε είναι οι αποκλειστικοί υπαίτιοι για την κατάντια της Ελλάδας και της ελληνικής κοινωνίας. Τα στελέχη του δικομματισμού σας είναι οι αλήτες και οι τρομοκράτες που κατέλυσαν το πολίτευμα* δημιουργώντας την ολιγαρχία του κεφαλαίου, της οποίας υπαλληλίσκοι είστε τώρα. 'Όλοι οι φερόμενοι πρώην αγωνιστές, βολεμένοι όχι πίσω από ιδεολογίες, αλλά πίσω από συμφέροντα αποτελούν τους υπέρμαχους του στείρου συντηρητισμού που δολίως συγχέει την λαϊκή οργή με τον Στάλην.
Αυτή η χώρα υποφέρει από την ύπαρξη όχι νεαρών με εξάψεις, αλλά από ανίκανους γέρους που σαν τις βδέλλες δε λένε να ξεκολλήσουν πάνω από το λαϊκό κορμό.
* “Το πανεπιστημιακό άσυλο έχει καταργηθεί από τους τρομοκράτες και τους αλήτες της άκρας αριστεράς με την υποστήριξη των πολιτικών νεολαιών του ΚΚΕ και του ΣΥΝ”.
«Να απελάσουμε λαθρομετανάστες»
Το καταλάβαμε κύριε Πάγκαλε
Η εύκολη λύση δεν είναι και η ορθή και προπαντός μην ανησυχείτε, κανείς δε μπερδεύτηκε τόσο ώστε να θεωρεί το ΠΑΣΟΚ αριστερό κόμμα. Μια χαρά νεοφιλελεύθεροι σοσιαλιστές είστε!
Πάγκαλος: Ο Αλαβάνος δεν έχει ωριμάσει πολιτικά και πνευματικά
Νέα αντιπαράθεση για τον κ. Πάγκαλο
Τετάρτη 1 Απριλίου 2009
Image making
Ποιοι είναι όμως οι υπεύθυνοι κατά τον κύριο Πρόεδρο; Ο έμπειρος διπλωμάτης κατάφερε να ανέβει στην κορυφή της εκτίμησης όλων, εκ του ασφαλούς όμως.
Πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι έμμεσες νουθεσίες προς τους εργοδότες που επιχειρούν χωρίς κοινωνική συνείδηση να εκμεταλλευτούν την κρίση;
Μήπως έχει επέλθει ήδη κοινωνική κρίση εξαιτίας της ασυδοσίας και ανομίας των εργοδοτών, που απλώς αδιαφορούν για τους νόμους και το εργατικό δίκαιο;
Μήπως τα μετρημένα λόγια του Προέδρου απλά χαϊδεύουν τα αφτιά των εργαζομένων και δε φτάνουν σε αυτά των κεφαλαιοκρατών; (αφτιά που δεν ιδρώνουν)
Στο ίδιο κλίμα υπήρξε και η πολύ σωστή επισήμανση ότι συχνά οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους-μέλους για να προσθέσει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι πιο τολμηρές και διεκδικητικές έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην διστάζουν να πουν «όχι», όπως και ο υπαινιγμός για το Σύμφωνο Σταθερότητας, ότι επενδύσεις στον τομέα της παιδείας ή που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης δεν θα έπρεπε να προσμετρούνται στο έλλειμμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε μικρές προσδοκίες για τις δράσεις αντιμετώπισης της κρίσης σε διεθνές επίπεδο, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για δύσκολη και ευαίσθητη περίοδο.