Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012

Μετανάστες...


       Η Ευρώπη ενοχλείται καθώς βλέπει το κάλλος της να σπιλώνεται από την ύπαρξη αυτών των βρομιάρηδων στα ακριβά πεζοδρόμια της. Η λύση απλή. Λαϊκισμός, φανατισμός, ρατσισμός, βία και εκμετάλλευση. Με αυτή την απλή λύση σε λίγα χρόνια θα μπορούν και οι Ευρωπαίοι πολίτες να οπλοφορούν υπερήφανοι και να μάχονται στα όρια των γκέτο για την “ελευθερία και τη δικαιοσύνη”, εικόνα με την οποία “τράφηκαν” γενιές και γενιές από τις αμερικανικές ταινίες δράσης
      Η πιο σύνθετη λύση είναι να δούμε τους λόγους της μετανάστευσης. Ο κυριότερος λόγος είναι η ύπαρξη των συνόρων. Ο διαχωρισμός δηλαδή του πλανήτη σε κομμάτια. Ίσως ακούγεται αφελές, όμως δεν είναι δυνατό να αντιλαμβανόμαστε την γη χωρισμένη μόνο για τους ανθρώπους και όχι για τον πλούτο των φυσικών πόρων. ¨Όσο τα προϊόντα των φυσικών πόρων ταξιδεύουν και μοιράζονται, τόσο και οι “ιθαγενείς” θα ακολουθούν τον φυσικό πλούτο. Ας σκεφτούμε (ειδικά οι Ευρωπαίοι) πόσα προϊόντα (πρώτες ύλες, καύσιμα κτλ) καταφθάνουν στην ήπειρο, αποσπόμενα από τις πατρίδες των μεταναστών. Ας αναλογιστούμε τις συνέπειες των ευρωπαϊκών (τουλάχιστον) παρεμβάσεων μόνο τους δύο τελευταίους αιώνες σε χώρες εκτός αυτής.

Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε
πως η μετανάστευση είναι μάχη επιβίωσης
και όχι πολιτική επιλογή.
 
       Πριν λοιπόν οπλίσουμε τα χέρια των φαλακρών παιδιών με τα τικ και τα ψυχολογικά προβλήματα, ας αναλογιστούμε τι συμβαίνει πετώντας σκατά στον ανεμιστήρα. Ο αναχρονιστικός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων (υπερπληθυσμός, υπερεκμετάλλευσης φυσικών πόρων, περιβαλλοντική καταστροφή κ.α.) που δημιουργούν τη μετανάστευση δεν αποδίδει και κάποτε πρέπει να τολμήσει η ελίτ ουσιαστικές λύσεις.
       Η συμβίωση πάνω στον πλανήτη είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι ένας από τους λόγους που χωρίζει τους ανθρώπους από τα ζώα, για να λέμε τα αυτονόητα επιτέλους. Άλλωστε είναι καιρός να επανασυνδεθούμε με την “φυσική” υπόσταση του ανθρώπου, γιατί το μοντέρνο τεχνοκρατικό μοντέλο αποδεδειγμένα απειλεί τη ζωή στη γη πλέον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: