Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Πρώτες αλλαγές

Οι πρώτες κινήσεις με βρίσκουν σε γενικές γραμμές σύμφωνο.
Πράγματι σαν βέρος Θεσσαλονικιός γνωρίζω πολύ καλά την διακοσμητική υπόσταση του ΥΜΑΘ. Είναι θλιβερό να υπάρχει υπουργείο μόνο και μόνο για να χρηματοδοτεί πανηγυράκια. Άλλωστε νομίζω πως η Ελλάδα είναι μία και δε χωρίζεται σε υπουργείο Κρήτης, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας κτλ. Η αποκέντρωση απαιτεί κατανομή πόρων και όχι υπουργείων. Καιρός είναι να αποδείξουν την χρησιμότητά τους οι νομάρχες και οι δήμαρχοι.
Η αποσυμφόρηση του υπουργείου εσωτερικών ήταν μάλλον επιβεβλημένη έπειτα απο τα πρόσφατα τραγικά αποτελέσματα του συντονισμού του.
Συμφωνώ και με τη συγχώνευση τω υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού (αν και δε ξέρω ποιος θα διαχειρίζεται τα έσοδα του ΟΠΑΠ).
Δε ξέρω όμως πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι πλέον το υπουργείο οικονομικών. Η ανάπτυξη η εμπορική ναυτιλία και η νησιωτική πολιτική θεωρώ πως είναι πολλά καρπούζια κάτω απο τη μασχάλη ενός υπουργού οικονομικών. Έτσι ως έχει και δε τα καταφέρνουν οι εκάστοτε υπουργοί πόσο μάλλον τώρα.
Περιμένω όμως με μεγάλη αγωνία να ανακοινώσει ο νέος πρωθυπουργός την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τα αποτελέσματα της πάταξης της φοροδιαφυγής των υψηλών κοινωνικών στρωμάτων. Τον έλεγχο των ειδικών λογαριασμών, τον έλεγχο των καρτέλ, την σύσταση υπουργείου περιβάλλοντος, την αλλαγή στρατηγικής στα θέματα ενέργειας (στροφή στις πραγματικά ανανεώσιμες πηγές καταργώντας τις αναχρονιστικές μεθόδους της ΔΕΗ), την εξυγίανση των κρατικών επιχειρήσεων και φυσικά την παρουσίαση του νέου προϋπολογισμού.


Το ΠΑΣΟΚ έχει δείξει το πρόσωπό του στο παρελθόν. Ένα πρόσωπο που αφενός ακόμα ξεπληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, πρόσωπο που βύθισε την ελληνική κοινωνία στο χρέος και αφετέρου ένα πρόσωπο που παρήγαγε σημαντικό έργο από συγκεκριμένα άτομα και όχι από το σύνολό του. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν απο τους υπουργούς που παρήγαγε έργο. Δεν υπήρξε Γεννηματάς βεβαίως, αλλά ούτε και Τσοχατζόπουλος. Αυτό είναι και το ελπιδοφόρο στοιχείο του εκλογικού αποτελέσματος. Φυσικά ένας πρωθυπουργός δε μπορεί να είναι ουσιαστικός χωρίς ικανούς υπουργούς. Μένει να αποδείξει ο νέος πρωθυπουργός οτι μπορεί να συντονίσει και να συνδέσει τα υπουργεία με την κοινωνία. Να πετάξει τα βαρίδια από το κράτος και να διαφυλάξει το δημόσιο χρήμα από τα αρπακτικά που ήδη πετούν από πάνω μας. Το σίγουρο είναι οτι ένα νέο οικονομικό φιάσκο δε θα το αντέξει ο φορολογούμενος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: